Pomozimo Mariji, majci dve devojčice koja boluje od leukemije: Upišite se u registar matičnih ćelija

Vesti 17. jun 202418:47 5 komentara

Marija Petronijević je majka dve devojčice Iz Leskovca, gde radi kao medicinska sestra u Gradskoj bolnici. Marija se leči na Klinici za hematologiju Kliničkog centra Srbije od leukemije. Njoj je neophodna transplantacija koštane srži matičnim ćelijama, to je njena jedina šansa za život.

„Počela sam da se lečim od februara i trenutno sam na trećem ciklusu hemioterapije. Potrebna mi je transplatacija kosne srži matičnim ćelijama ali ni u jednom svetskom registru do sada nismo našli nikog ko se podudara sa mnom. U prvom ciklusu moje terapije, testirao se moj brat ali ni on ne može biti donor. U ovom trenutkku ne postoji ni jedna osoba koja odgovara kao donor, pa smo organizovali akciju i molimo za pomoć kako bi našli adekvatnu osobu koja može pomoći u mom lečenju“, rekla je u emisliji Dan uživo Marija Petronijević iz Leskovca.

Predrag Slijepčević iz Udruženja „Leuka“, koje organizuje u Leskovcu i Vranju akcije pristupanja Registru davalaca matičnih ćelija, kaže da postoji mnogo slučajeva nepodudaranja i da je zbog toga veoma važno da što veći broj ljudi pristupi registru.

„Nikada u Srbiji nije bila organizovana veća akcija. Registar radi 24 dnevno sedam dana u nedelji, u Leskovcu i u Vranju. Imamo tri ekipe, svi resursi sa instituta su u Leskovcu, i sve što imamo dajemo da pokušamo da pronađemo tog jednog davaoca kojeg Marija treba“, rekao je Slijepčević.

On kaže da su Leskovac i Vranje važni jer su Marijine porodice po ocu i majci iz tog kraja i verovatnoća da će se naći odgovarajući donor je veća.

„Nadamo se da će se tu naći neko ko je genetski sličan Mariji. Genetski faktor je jako važan, mi tražimo sličnu mešavinu gena kakve ima Marija i u tim mestima je veća verovatnoća ćemo je naći“, rekao je Slijepčević.

Gde i kako pomoći Mariji

Cela procedura upisa u registar, prema rečima Slijepčevića traje svega pet minuta i to tako što se da krv i popuni formular.

„U pitanju su matične ćelije kojima se vrši tranplatacija koštne srži. Kada se nađe donor on prima lek pet dana koji pospešuje rast matičnih ćelija, zatim se iz krvi samo izdvoje one. Znači ne uzima se krv od donora, već se iz njegove krvi izvdvoji i uzme se višak matičnih ćelija koje proizvede taj lek. Ćelije su važne jer su jedinstvene, na šta padne ćelija ona to i postaje, ako padne na bubreg, postaje bubreg, ako padne na kožu postaje koža. Tako će i kod Marije na mesto njene kosne srži biti ubrizgane matične ćelije, koje će postati Marijina kosna srž“, objasnio je  Predrag Slijepčević iz Udruženja „Leuka“.

Ukoliko želite da probate da pomognete mariji to možete uraditi u sledećim gradovima: Beogradu – Institut za transfuziju krvi, Zemunska Bolnica, u Zavodima u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, kao i u Subotici i Užicu.

Leskovac: 

20. i 21. jun od 10 do 16 sati u Kulturnom centru

Vranje:

21. jun od 9 do 15 sati u Kulturnom centru „Okce“

Za sve zaposelene u fabrici Jura i Aptiv biće organizovan upis u registar, pa se pozivaju svi koji žele da pomognu da se i prijave.

Pročitajte još:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare