Ponoš: Vlast želi da razgovara o izbornim uslovima – ali za neke druge izbore

Vesti 17. apr 202413:28 11 komentara

"Vlast je rekla da oni nisu spremni da odustanu od održavanja beogradskih izbora. Oni su odlučili da na te izbore idu - s nama ili bez nas. Žele da mi sednemo i razgovaramo o izbornim uslovima za neke druge izbore", rekao je predsednik SRCE Zdravko Ponoš posle sastanka sa predstavnicima vlasti.

Sastanak je trajao četiri sata.

Vlast je rekla da ona nije spremna da odustane od održavanja beogradskih izbora.

Povezano:

„Ima jedna stvar, ako tako mogu da kažem, oko koje su se i vlast i opozicija tokom današnjeg razgovora saglasili, a to je da više nema vremena da se poprave izborni uslovi bitno do 2. juna, do momenta dok su raspisani ponovljeni beogradski izbori. Na neki način to je konstatovano u izveštaju koji nam je sinoć je dostavljen od ODIHR koji je hitno tražen, u kome se isto to kaže. Oko toga smo saglasni. Pitanje je šta dalje radimo. Vlast je isto tako rekla da oni nisu spremni da odustanu od održavanja tih izbora. Oni su odlučili da na te izbore idu s nama ili bez nas. Oni isto tako insistiraju da bez obzira na to što nema uslova za te izbore i što su spremni da idu – s nama ili bez nas, da mi sednemo i razgovaramo o izbornim uslovima za neke druge izbore koje će se nekad desiti. Mi na to nismo spremni“, rekao je Ponoš.

Navodi da mogu da sačekaju još dan ili dva, ali „ono što smo čuli danas ne uliva nam nikako poverenje da će doći do nekog napretka“.

„U svakom slučaju pod ovim uslovima mi na te izbore ne možemo, oni neće da ih pomere, ali mi ne možemo da učestvujemo u razgovorima o popravljanju uslova za neke izbore koje će se nekad desiti“, naveo je

Upitan o čemu opozicija razmišlja, s obzirom n ato da pominje petak kao dan kada će saopštiti odluku, Ponoš kaže da postoje organizacije koje imaju vrlo jasno stav na tu temu, ali i da postoje članice te koalicije koje još nisu završile neke svoje interne procedure. „Pre svega na to čekamo“, dodao je.

Na pitanje da li ima neke nagoveštaje da će možda vlast ipak opet da razmisli o razgovorima, da se nešto promeni, Ponoš kaže: „Mi se ne bojimo gatanjem, a nemamo takvo iskustvo koje bi nam dalo veru da će doći do razumnog rešenja kao posledice razmišljanja. Do sada su dolazila za nijansu razumnija rešenja kao posledica pritiska“.

POGLEDAJTE JOŠ:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare