Ponoš: Sklanjanje SNS sa vlasti nije završetak posla, već prvi i neophodan korak

Vesti 06. jul 202213:11 > 13:35 komentara

Osnivač političke organizacije Srbija centar (SRCE) i predsednički kandidat na aprilskim izborima Zdravko Ponoš rekao je da sklanjanje vlasti SNS nije završetak posla, već prvi korak ka uspostavljanju normalne države. "Dovršen posao bi bio kad bi mogli da konstatujemo da nam je država održiva i da svaka generacija stvori više nego što potroši, kad bismo mogli da konstatujemo da je država u službi građana i da nema građana prvog i drugog reda. Da bismo ostvarili ove ciljeve, a pre svega napravili prvi i neophodan korak, opraštanje od vlasti SNS, moramo politički da se organizujemo za tu misiju", kazao je.

Povezane vesti:

On je dodao da se pokret zalaže za ulazak u Evropsku uniju i da proces pridruživanja treba da omogući da se sinhronizujemo sa ambijentom kom geografski i vrednosno pripadamo.
„Zalagaćemo se za saradnju opozicije“, naglašava on.

Ponoš se osvrnuo na predsedničku kandidaturu, rekavši da mu je žao što koalicija, koja ga je predložila, nije ostvarila očekivane rezultate.

“U najavi su novi beogradski izbori, a neka kadrovska rešenja u novoj gradskoj vlasti kao da su ugrađeni povod za raspisivanje novih izbore. Glasači opozicije su razočarani, moglo bi se reći da ih jedino inspiriše da ne klonu duhom bahatost ove vlasti”, naveo je Ponoš.

Rekao je da je imao 14 puta manje sredstava od prvoplasiranog kandidata Aleksandara Vučića na predsdničkim izborima.

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC

„Postigao sam dobar rezultat, imajući u vidu sve. Ostvario sam rezultat koji je za trećinu veći od rezultata koalicije na parlamentarnim izborima. Pobedio sam prvoplasiranog na njegovom biračkom mestu i to duplo. Nakon što sam najavio mogućnost da ću nastaviti da se bavim politikom posle ovih izbora, to nije dočekano blagonaklono od nekih kolega iz opozicije. Neki od njih su u svojim sredinama i svojim biračkim mestima odgurali parlamentarnu listu, koju su predstavljali, daleko ispod prvog mesta. Zanimljivo da se baš oni pitaju s kojim legitimitetom se ja opredeljujem da nastavim da se bavim politikom, mislim da deo odgovora na to pitanje leži upravo u rezultatima na tim biračkim mestima“, naveo je on.

Ponoš je predstavio tim ljudi koji će činiti njegov pokret i spomenuo neke od uglednih ličnosti koje su izrazile spremnost da se angažuju.

Ponoš kaže da Savo Manojlović, za sada, neće biti deo pokreta i dodao da „ne znamo šta vreme nosi“. Na pitanje da li će Dejan Bodiroga biti deo tima, kazao je da bi za Srbiju bilo bolje da on bude prvi čovek evropske košarke.

„To su infektolog Dragan Delić, istoričar Bojan Dimitrijević, profesor Petar Bulat sa Medicinskog fakulteta, doktor Bogdan Stojanović.. Sa nama će biti i Slobodan Cvejić, sa Fizlozofskog fakulteta, član REM-a u jednom periodu. Sa nama će biti Zoran Drakulić, privrednik i predsednik kluba „Privrednik“, kao i Sofija Mandić, koja neće biti član organizacije, ali će nam pomoći u oblasti vladavine prava. Uz nas je i Dijana Vukomanović sa Instituta za društvene nauke, a u našem resoru za spoljnu politiku biće asovi srpske diplomatije, profesionalne diplomate, bivši ambasadori – Dušan Crnogorčević, Milovan Božinović, Rajko Bogojević, Slobodan Raković, Duško Lopandić, Jelica Kurjak…“, istakao je Ponoš.