Ponoš: Ulazak Kosova u NATO prioritet najmoćnijih, jezik naše delegacije bio za domaću upotrebu

Vesti 27. maj 202410:10 14 komentara

Poslanik i predsednik stranke Srbija centar (SRCE) Zdravko Ponoš navodi da nije slučajno što na naslovnim stranama dnevne štampe zasedanje Parlamentarne skupštine (PS) NATO u Sofiji na kojoj se odlučuje o tome da li će Skupština Kosova dobiti status pridruženog člana nije dobila toliko pažnje i navodi da će uslediti razrada na režimskim televizijama.

„Dosta je indikativno da su oni na tu Parlamentarnu skupštinu NATO poslali delagaciju u sastavu Nataša Jovanović, Goran Rakić i profesor Zoran Dragišić koji je jedini kompentantan. Inače, u toj srpskoj delagaciji koja treba da prisustvuje takvim događajima ima solidan broj i opozicionih poslanika, među kojima sam i ja i uobičajno je da delegacije koje se šalju budu kombinovane. To je neka praksa. Šef te delegacije, gospodin Đukanović, odlučio je da pošalje jednostranačku delegaciju koja je očigledno imala zadatak da tamo nastupa ne govoreći jezikom koji je uvažen, nego je bio za domaću upotrebu“, kazao je Ponoš.

O tome šta misli o ulasku Kosova u međunarodne organizacije, Ponoš je naveo:

„Za domaću javnost priča o prijemu u NATO može da se predstavi da je neka protivnička stvar, pa je normalno da oni prime Kosovo u NATO, a prijem u Savet Evrope, to je naša stvar. Ulazak Kosova u NATO je nešto što je prioritet onih koji su najmoćniji na Zapadu i zato je ovo stvar koja se gura jer im treba“, ističe poslanik.

Ono što bi trebalo danas da bude rečeno na Parlamentarnoj skupštini NATO, prema mišljenju našeg sagovornika je da Kosovo ni po čemu ne zadovoljava uslove da bude u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

„Vučić od Rezolucije o Srebrenici hteo da napravi politički kapital za domaću upotrebu“

Usvajanje Rezolucije o Srebrenici, smatra Ponoš, jedna je od stvari koja nije neočekivana.

Kako navodi, Rezolucija je napravila spoljnu političku štetu interesima Srbije.

„Dobrim delom i traljavim odnosom naše administracije, odnosno vlasti bolje rečeno. (…) Ova vlast nije uopšte registrovala na vreme da to ide u drugom smeru, između ostalog nije ni registrovala zato što je za šefa misije UN postavila potpuno nekompetentnog čoveka. Kad su shvatili u kom smeru to ide, to više nije moglo da se zaustavi“, ocenio je.

Diplomatska akcija u UN bila je, prema mišljenju Ponoša dosta traljava, a onda je, kako kaže, Vučić odlučio da i sam uđe u tu priču.

„Ne za to da bi to sprečio jer je znao da to nije moguće, nego na jedan paradoksalan način da od toga napravi politički kapital za domaću upotrebu. Konkretno za lokalne izbore i on je to uradio na način koji je skandalozan. Pre toga je definisao šta je uspeh, a kad sami definišete šta je uspeh, a ne kakva su pravila igre, onda je moguće razno tumačenje. I sad šta imamo? Imamo tu međunarodnu štetu i njegovu domaću korist i to nas je mnogo koštalo“, zaključuje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare