Ponoš: Zatražio sam objašnjenje od Sektora unutrašnje kontrole zbog zadržavanja

Vesti 23. avg 202218:24 31 komentara
N1

Lider pokreta Srbija Centar (SrCe) i kandidat na poslednjim predsedničkim izborima Zdravko Ponoš izjavio je da je preko advokata zvanično zatražio od službe unutrašnje konotrle MUP-a objašnjenje zašto je zadržan na granici prilikom ulaska u Srbiju.

Povezane vesti:

„Očigledno nešto nije urađeno u skladu sa propisima i tražio sam da se to objasni“, rekao je Ponoš u emisiji Dan uživo na N1.

Izrazio je nadu da će Sektor unutrašnje kontrole postupiti u skladu sa zakonom i ispoštovati rok u kom mora da reaguje.

Ponoš je s porodicim bio zaustavljen na graničnom prelazu Batrovci kada se vraćao iz Hrvatske 18. avgusta, pa pušten nakon oko sat i po vremena. Komentarišući saopštenje MUP-a povodom tog događaja, rekao je da nije istina da je još 15 vozila zaustavljeno na isti način i da nikom nisu bila oduzeta dokumenta na sat i 40 minuta.

Na deo saopštenja u kom se navodi da su na graničnom prelazu Ponoša pomešali sa pevačem krajiških pesama, ocenjuje da je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin pokušao da bude „vickast“ ali mu nije uspelo.

Zaustavljanjem njega, Vulin je, kako je ocenio Ponoš, „ukrao šou“ predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i napravio problem koji im nije trebao.

Komentarišući posetu Vulina Moskvi, rekao je da je to ponižavanje Rusije.

Ocenio je i da će predsednik Vučić to predstaviti na Zapadu kao da je poslao čoveka kog je već „pustio niz vodu“, ali da mu to neće poverovati.

Upitan kako očekuje da će izgledati rasplet krize između Srbije i Kosova oko tablica i ličnih karti, kaže da u mandatu ove vlasti poslednjih 10 godina posle svake krize na Kosovu ima sve manje Srbije.

Za Vučića kaže da „drami“ kada govori o ratnoj opasnosti, kao i prištinska strana, i da rata neće biti.

„Mislim da to rade da bi dramatizovali situaciju i dogovor koji je već utanačen predstavili kao pobedu“, rekao je on.

Na pitanje šta bi on radio da je predsednik, kaže da bi pre svega pokretao pitanja standarda, a ne statusa, i da Srbija nikad ne može da preda Kosovo.

Komentarišući predstojeći Europrajd u Beogradu, kaže da se on koristi kao „pokrivalica“ za neke druge stvari i da je pravo na okupljanje zagarantovano zakonom i ustavum, a da organizatori treba da vode računa o moralnoj i kulturološkoj matrici društva.

Pojasnio je da je na minulim paradama ponosa bilo slika u kojima su korišćeni sveci i koja su vređala religijska uverenja građana, i da misli da to nije dobro ni za one koji traže svoja prava.

„To se ne radi tako što se gaji antagonizam ni sa jedne ni sa druge strane“, rekao je on.

Naveo je i da „svakako nije dobro“ kada neko daje izjave poput episkopa SPC Nikanora, koji je pominjao puške i prokleo učesnike Prajda.

Govoreći o vanrednim beogradskim izborima, rekao je da ne veruje da će se dogoditi, niti da će doneti velike promene, ali je ponovio da očekuje vanredne parlamentarne izbore.

„Ne verujem da će ova vlada izdržati četiri godine“, kazao je Ponoš.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare