Ponovo napadi na urednicu Kolubarskih, kaže da su iz „nove kuhinje“, iz Beograda

Vesti 17. jan 202121:02 > 21:46 3 komentara

"Besna koža "Kolubarske Žutobarke" – Darije B ( Ranković)?! Eh, kad bi mogla biti malo finija" naslov je teksta objavljenog na portalu Embargo.rs u kojem se vređa Valjevka Darija Ranković, urednica portala Kolubarske.rs. Udruženje novinara Srbije u saopštenju za javnost osudilo je uvrede i neosnovane optužbe i klevete koje su na portalu Embargo.rs upućene valjevskoj novinarki.

Tekst, koji bi smo pre mogli svrstati u književnu nego novinarsku formu, počinje čuvenom izjavom legendarnog Duška Radovića „Danas su opet kritikovali novinare? I to nam je hvala za sve što smo prećutali“… Da bi, nakon ovog obećavajućeg početka, bio nastavljen uvredama na račun koleginice Darije Ranković.

„Prevedeno na današnji medijski jezik, aludirajući na neke sapete i opskurne tobože poslenike javne reči, poput podmaljenske Valjevke „Kolubarke – Žutobarke“, izvesne Darije (B)Ranković glasio bi: Danas sam opet nešto dodala (izmislila), pa ne mogu mi reći, da sam išta prećutala“.

Darija Ranković kaže za N1 da ovo nije prvi put da verbalne uvrede stižu na njenu adresu. Bilo ih je i ranije. Ona kaže i da se taman ponadala da će sa dolaskom nove vlasti u Valjevo i sa novim gradonačelnikom doći i bolja klima za novinare.

„Evo ponovo su krenuli sa tim, ja ih zovem pljuvačkim tekstovima, ne znam zbog čega, kao što nisam znala zašto su me i prethodne tri godine napadali i pljuvali. Ali prema mojim informacijama, a imam dobre informacije, to nije ista kuhinja kao što je protekle dve, tri godine bila. To je sada neka nova kuhinja, dirigovana iz Beograda“, navodi Rankovićeva.

Povodom pisanja portala Embargo.rs, saopštenjem za javnost oglasilo se i Udruženje novinara Srbije: „Rankovićeva se u tekstu koji je 8. januara objavljen na portalu Embargo, potpisan inicijalima „E.E.V“, optužuje da radi protiv „svojih građana i gradske vlasti“, uz neprihvatljive kvalifikacije koje se odnose na njenu ličnost“.

UNS podseća da je koleginica Ranković poslednjih godina bila izložena uvredama i napadima sa registrovanih i neregistrovanih medija, a početkom prošle godine obijena je i redakcija Кolubarskih.

Slobodan Ćirić, novinar valjevskog nedeljnika „Napred“ i član Upravnog odbora UNS-a izjavio je za N1 da je simptomatično i za žaljenje to da novinare sada napadaju kolege, novinari. Ćirić je zagovornik teze da je glavni problem srpskog novinarstva – srpsko pravosuđe.

„Kada bi srpsko pravosudje funkcionisalo onako kako bi trebalo da funkcioniše i blagovremeno rešavalo predmete u kojima su akteri mediji, ja mislim da bi stvari vrlo brzo došle na svoje. Jer, onda bi oni koji kleveću, vređaju, daju lažne informacije vrlo brzo došli pod udar zakona, plaćali oštete I došli u situaciju da više ekonomski ne mogu da opstanu“, navodi Ćirić.

I Darija Ranković smatra da tužbe nemaju svrhu – parnice dugo traju, veći su troškovi od propisane kazne, a i kaznu ne možete da naplatite i sve je dovedeno do apsurda.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare