Slučaj „Belivuk“: Ponovo odloženo pripremno ročište, Miljković otkazao advokata

Vesti 24. maj 202215:13 > 17. jun 2022 13:58
specijalni sud
N1

Pripremno ročište pred Specijalnim sudom, u postupku protiv grupe Veljka Belivuka zbog pet ubistava, ponovo je odloženo. Ovog puta zbog toga što je drugooptuženi Marko Miljković otkazao punomoćje svom advokatu i tako ostao bez odbrane na ovom ročištu. Naredno ročište zakazano je za 13. i 15. jun.

Na današnjem ročištu više optuženih je otkazalo punomoćje svojim advokatima, ali je jedino Marko Miljković, inače desna ruka Veljka Belivuka, ostao bez odbrane na ovom ročištu, jer je otkazao punomoćje svom jedinom preostalom advokatu Milošu Malidžanu, potvrđeno je u Višem sudu.

„Sud je izdao nalog da se nađe advokat u roku od tri dana ili će biti postavljen po službenoj dužnosti. otkazano je punomoćje jednom od advokata“, navodi Dragoš Cukavac, advokat Vladimira Dimitrijevića.

Optužnica koja tereti Veljka Belivuka, njegovog najbližeg saradnika i još 28 osoba za pet teških ubistava, otmice, mučenje, silovanje, prodaju droge i nedozvoljeno držanje oružja, postala je pravosnažna u novembru 2021. godine.Suđenje je trebalo tada da počne, ali je odlagano jer je sudija kojoj je prvobitno dodeljen predmet mesecima bila na bolovanju, zbog čega je predmet prosleđen drugoj sudiji.

Optužnica se većinski temelji na porukama koje su članovi Belivukove grupe razmenjivali preko aplikacije za zaštićenu komunikaciju „Skaj“, a koju je dešifrovala francuska policija i dostavia srpskoj. Postoje i svedočenja članova grupe koji su odlučili da sarađuju sa tužilaštvom.

Iako se optužnica u detalje bavi time kako su Belivuk i saradnici ubijali svoje žrtve, ona ne otkriva nijedan detalj o tome ko su ljudi iz policije i države koji su sarađivali sa kriminalcima.

Ranije, pripremna ročišta su bila odložena iz različitih razoga. Zbog toga što su advokati i optuženi tražili promenu tužilaca, postupajućeg sudije u ovom postupku, kao i predsednika Višeg suda, ali i zato što su optuženi ostali bez odbrane.

Pripremno ročište je inače, po zakonu, zatvoreno za javnost i tek kada se ono završi, može da počne glavni pretres koji je javan i mogu da mu prisustvuju mediji. Tokom pripremnog ročišta, tužilac će izlagati delove optužnice, optuženi će se izjašnjavati o krivici, a tužioci i odbrana treba da obrazlože predložene dokaze koje nameravaju da izvedu na glavnom pretresu.

Komentari (0)

Vidi sve komentare