Ponovo odloženo suđenje za pogibiju radnika, porodica – proces se opstruiše

Vesti 15. mar 202113:58 6 komentara
N1

Suđenje za tragediju u vojnoj fabrici "Milan Blagojević" u Lučanima po četvrti put je odloženo u Osnovnom sudu u Ivanjici. Suđenje je odloženo jer je generalni direktor podneo lekarsko uverenje da je bolestan. To je izazvalo burnu reakciju oštećenih porodica i njihovih advokata, koji smatraju da se sve vreme opstruiše proces.

Od novembra prošle godine, već četvrti put zaredom je odloženo suđenje. Dva puta zbog bolesti direktora Radoša Milovanovića i po jednom zbog infekcije koronavirusom druge dvojice optuženih, Vladimira Lončarevića i Tome Stojića. Radoš Milovanović, generalni direktor Namenske u Lučanima, podneo je podnesak za odlaganje glavnog pretresa zbog bolesti i o tome je sudu podneo lekarsko uverenje.

Sudija u ovom predmetu, Ljubiša Tomićević, rekao je da je podnesak podnet u petak, i da je suđenje odloženo, jer po zakonu, sva trojica okrivljenih moraju da prisustvuju pretresu da bi on mogao da se održi.

Na pitanje zbog čega nije obavestio stranke u postupku o odlaganju, on je rekao da to „nije bilo moguće iz tehničkih razloga, jer je podnesak stigao u petak“.

Ovaj detalj je izazvao burnu reakciju porodice poginulog Milomira Milivojevića i njihovog advokata. U jednom trenutku došlo je do verbalnog obračuna sa braniocima, pa je sudska straža morala da interveniše.

Milovan Milivojević, otac nastradalog Milomira, kaže da se suđenja odlažu kako se ne bi saznala puna istina. On tvrdi da je Milovanović dana kada je podnesak stigao u sud u Ivanjici, viđen u krugu fabrike.

„Iz fabrike je podnet podnesak. Stigao je u sud oko deset sati. On je došao na radno mesto, verovatno popio i kafu, i onda su podneli podnesak u sud. Danas sam 119. put u ovom sudu. Moja porodica i ja. Da li to neko veruje“, kaže Milivojević.

„Opstrukcija suđenja kako bi se što više odlagalo. I to iz raznih razloga. Ali, to je potpuno nezakonito i postoje mere kojima se tome može stati na kraj. Sudija nije hteo da ih primeni. A nije hteo da odluči ni o zahtevu tužioca da se preispita medicinsko stanje Radoša Milovanovića“, kaže advokat Vladimir Todorić.

Na suđenju, koje je trebalo da se održi danas, bilo je planirano da svedoči Marko Mitrović, nekadašnji radnik u fabrici, koji je prisustvovao događaju, ali i ostali svedoci te tragedije.

Suđenje je počelo 3. oktobra 2019. godine, kada su radnici lučanske fabrike došli da podrže direktora Radoša Milovanovića i tvrdili da on nije kriv, a neki od njih su vređali porodicu nastradalog Milivojevića.

Osim Milovanovića, za nesreću u lučanskoj fabrici, u kojoj su 14. jula 2017. godine, nakon eksplozije baruta, poginuli radnici Milomir Milivojević (25) i Milojko Ignjatović (55), optuženi su Vladimir Lončarević, rukovodilac pogona Raketna goriva, u kome se dogodila nesreća, i Tomo Stojić, rukovodilac sektora Bezbednost i zaštita na radu.

Svi oni su ranije saslušani i negirali su krivicu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare