Popis do kraja oktobra – popisivači će vam, bez najave, pozvoniti na vrata

Vesti 01. okt 202219:27 142 komentara

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Srbiji počeo je jutros u 8 sati i trajaće do 31. oktobra. Preliminarni podaci biće objavljeni do kraja novembra, a konačno objavljivanje rezultata počeće od proleća iduće godine.

Popisivači su stigli u dom Stanislava Nikitovića u Gornjoj Trepči. Kaže da se za 87 godina života odazivao na sve popise i da su vremenom pitanja postala konkretnija.

Povezane vesti

„U svim popisima sam učestvovao od 1945. godine pa na ovamo. Imao sam svega šest godina kada je bombardovan Čačak…Sve je jasno, nikakvih nedoumica nije bilo, ni sa moje strane, ni sa strane popisivača. Vrlo je ljubazna i profesionalno obavlja taj deo posla“, kaže Nikitović.

Nadležni za popis u Čačku kažu da prvog dana popisa sve protiče bez problema.

„Svi su počeli jutros da rade oko 8 sati, do sada nije bilo ni jedne pritužbe na odbijanje. Iskreno, ja na ovom terenu ni ne očekujem takve situacije, zato što iz iskustva znam da na seoskim područjima toga nema. Odbijanja su uglavnom vezana za gradove…Poseta u proseku traje oko pola sata, ali, može da bude kraća kod recimo samačkog domaćinstva, ili nešto duža kod mnogo članova“, navodi opštinski instruktor za popis u Čačku Mirko Gojković.

Blizu 15.000 popisivača obišlo je prva domaćinstva u Srbiji, a podatke će prikupljati svakodnevno od osam do 20 časova, do kraja oktobra. Pred vratima su dužni da se predstave, pokažu legitimaciju, ličnu kartu i dopuste građanima da zapišu njihov identifikacioni broj.

„Popisivači se ne najavljuju. Svako od njih je dobio teritoriju koju treba da popiše. Na toj teritoriji treba da popiše sve stanove i sva lica, i on kreće od vrata, do vrata, a ukoliko nekog ne pronađe, doći će kasnije. Popisivač to beleži, raspita se, možda ljudi rade, možda su popodne tu i onda on dođe u drugom terminu“, navela je za Tanjug Ljiljana Đorđević iz Republičkog zavoda za statistiku (RZS)).

„Ne odgovara svako lice na sva ta pitanja. Na primer, za dete automatski aplikacija vodi popisivača i ne odgovara na pitanja o najvišoj završenoj školi, bračnom statusu, ekonomskoj aktivnosti. Jako brzo se popuni upitnik“, kaže.

Odazivanje na popis je zakonska obaveza, oni koji je izbegnu ili ne daju tačne i potpune informacije, moraće da plate kaznu od 20.000 do 50.000 dinara. Za decu mlađu od 15 godina podatke daje roditelj, usvojitelj ili staratelj, za odsutne, drugi član porodice.

Popisivač će postaviti najviše 69 pitanja iz dva upitnika, jedan za članove domaćinstva i drugi o imovini. Po Ustavu građani ne moraju da daju informacije o nacionalnosti, maternjem jeziku, veroispovesti.

„Važno je da se svi slobodno izjasne. Prethodnih dana smo govorili da je to pravo Ustavom garantovano i da ukoliko ne želite da se izjasnite, to stoji. Ali, nemojte da šaljemo poruku kako ne treba da se izjasnimo. To su možda i tri najvažnija pitanja. Važno je, ako želite i ako imate svest o tome, da se izjasnimo i da damo tačan podatak“, poručio je pomoćnik direktora RZS-a Petar Korović.

Popisivači po prvi put podatke unose direktno u elektronske obrasce, pa je najavljeno da će preliminarni podaci biti dostupni već u novembru, dok se konačni očekuju na proleće.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare