Đorđević (RZS) za N1: Produžićemo popis ako do 31. oktobra ne budu svi popisani

Vesti 27. okt 202216:0325 komentara
popis
N1

„Zaključno sa 26. oktobrom popisano je 5,85 miliona stanovnika Srbije, što prema podacima iz popisa 2011. godine predstavlja oko 81 odsto stanovništva. S obzirom na to da je u međuvremenu broj stanovnika u Srbiji pao i da je procenjen na nešto manje od 6,8 miliona, procenat popisanog stanovništva još je veći“, kaže za portal N1 načelnica Odeljenja za popis stanovništa Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Ljiljana Đorđević.

Sagovornica portala N1 naglašava da se intenzivno prati situacija na terenu i da se popis zasad odvija po planu. Ističe da je u nekim opštinama već popisano oko 99 odsto stanovnika, dodajući da su se neki popisivači već razdužili.

Povezane vesti:

„Beograd zaostaje nekoliko procenata za ostatkom Srbije, mada je u nekim beogradskim prigradskim opštinama popisano više od devedeset odsto stanovnika, dok je u Lazarevcu popis skoro završen. Imamo još pet dana do kraja popisa, što nije malo, naročito kada se uzme u obzir to što dolazi vikend kada se popisuje najviše stanovnika“, podseća Đorđević i dodaje da se dnevno u proseku popiše oko 230.000 građana, a vikendom je, kako kaže, taj broj i veći.

Prema njenim rečima, popis će svakako biti produžen u slučaju da popisivači ne stignu da popišu sve stanovnike do 31. oktobra.

„Popis je jednom u deset godina, pa dok ne budu svi popisani nećemo stati. Podsetiću da je popis 2011. godine u nekim većim gradovima bio produžen za dva dana, a u Beogradu za pet. Nama se svakodnevno javljaju građani koji još nisu popisani, nadamo se da će popisivači na vreme stići i do njih“, kaže Đorđević.

Nša sagovornica napominje da se dešava da pojedini građani ne žele da otvore vrata popisivačima, ali dodaje da se ti ljudi uglavnom kasnije predomisle, pa se jave info-centru.

„Nema nedoumica ni oko pitanja jer je većina građana obaveštena o tome šta će ih popisivači pitati. Niko nije morao da odgovori na svih 69 pitanja iz popisnih obrazaca, a mnogi su bili iznenađeni brzinom kojom je popisivanje bilo završeno“, ističe Đorđević.

Komentari

Vaš komentar