Za pet dana popisano više od milion stanovnika Srbije

Vesti 06. okt 202214:02 22 komentara
N1

Broj popisanih građana za prvih pet dana popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Srbiji premašio je milion, rekli su za portal N1 u Republičkom zavodu za statistiku (RZS). Kako su naglasili u RZS-u, trenutno se sve odvija po planu i broj popisanih stanovnika odgovara predviđenoj dinamici popisa.

Podsetimo, popis je počeo u subotu, 1. oktobra u osam ujutru i trajaće do 31. oktobra u 20 časova. Popisivači prikupljaju podatke direktno od građana, idući „od vrata do vrata”, pri čemu odgovore ispitanika po prvi put unose u elektronske upitnike.

Građani nisu dužni da popisivače puštaju u svoje domove, jer popis može da se obavi i ispred ulaza u stan. Takođe, ukoliko je neko bolestan i zbog toga ne može da pusti popisivača u stan, ili se prosto plaši kontakta zbog epidemije koronavirusa, postoji i opcija da se u izuzetnim slučajevima popisivanje obavi telefonskim putem.

Povezane vesti:

Svi popisni obrasci nalaze se u aplikaciji koju koriste popisivači, a najpre se unose podaci za zgradu, zatim za stan, potom za domaćinstvo, a onda i za sve članove pojedinačno. Za decu mlađu od 15 godina odgovori se prikupljaju od roditelja, usvojitelja, staratelja ili hranitelja. Popisni upitnik za domaćinstvo i stan sa svim pitanjima možete pogledati OVDE, a pitanja koja će biti postavljena svakom članu domaćinstva OVDE.

Kao što je portal N1 već pisao, građani ne moraju da se izjasne na četiri postavljena pitanja. Reč je o nacionalnoj pripadnosti i veroispovesti, kao i o maternjem jeziku. Mogućnost da se građani ne izjasne ostavljena je i kod pitanja da li imaju poteškoće u obavljanju svakodnevnih aktivnosti zbog problema sa vidom, sluhom, hodom, pamćenjem, samostalnošću pri odevanju, ishrani, održavanju lične higijene, kao i sa komunicijom.

Popisivači su dobili instrukcije da krenu sa radom najranije u osam ujutru, a da posete domaćinstvima završe do osam uveče, sa pauzom u vreme ručka. Posle 20 časova ne bi trebalo da zvone ljudima na vrata, osim u situacijama kada se prethodno dogovore da dođu nakon tog vremena zbog onih kojima odgovara da budu popisani u večernjim satima.

Dodatne informacije o popisu građani mogu da dobiju pozivanjem broja 0800 444 005, a ti razgovori se ne naplaćuju.

Prve rezultate popisa možemo očekivati krajem novembra, kada će biti objavljeni preliminarni podaci o ukupnom broju lica, stanova, domaćinstava na nivou Republike Srbije ili po opštinama.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare