Popov: Dan jedinstva – promocija koncepta srpskog sveta, poziv da se krši zakon

Vesti 15. sep 202113:31 62 komentara
Tanjug / Kancelarija za KiM, Ivan Radulović

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov kaže za N1 da samo obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave ne bi bilo sporno, ali da se dovodi u pitanje jer ga nema u Zakonu o državnim praznicima. "Naši sunarodnici se pozivaju da u drugim zemljama istaknu srpske zastave, pozivaju se da krše zakone zemlje u kojima žive. Pupovac je reagovao i rekao da Srbi u Hrvatskoj neće to uraditi. Našim Zakonom o pravima i slobodama nacionalnih manjina je regulisano da zastava nacionalnih manjina ne može biti ista sa zastavom države matičnog naroda, regulisano je i kako se ističu ti simboli", kaže on.

Povezane vesti:

Rekao je da smo videli da su neki funkcioneri sa juga bili kažnjeni jer su isticali albansku zastavu i dodao da ako želimo da se poštuju naši zakoni, da treba pozivati naše sunarodnike da poštuju zakone države u kojoj žive.

Popov kaže da je sporan i politički momenat.

„Već duže vreme se naglašeno promoviše koncept srpskog sveta od državnih zvaničnika, ova manifestacija se može smatrati kao promovisanje ovog koncepta. Vulin nije privatna ličnost, ministar je u Vladi, ako se Vlada ne ograđuje, smatra se da je to njen stav. Kaže da treba da se realizuje i to bez ijednog ispaljenog metka, to je rečeno u prisustvu Aleksandra Vučića koji se nije ogradio. Nije to priča pojedinca sa ulice, a zvaničnici se nisu ogradili“, kazao je.

Napravio je paralelu, rekavši da kada bi Mađarska obeležavala dan mađarskog jedinstva i pozvala ljude u Srbiji da istaknu mađarske zastave, ona bi ih pozvala da krše zakon.

„Moglo bi se desiti da ne bude reakcije, takve stvari nisu dozvoljive, ako bi se progledalo kroz prste nekoj od manjina, poništili bi se neki zakoni“, rekao je.

Kaže i da se mera brige o sopstvenom narodu ne sme da vređa druge države i da ne poziva na kršenja zakona druge države.

„Sada to nije slučaj, imali smo slučajeve da je briga u Crnoj Gori nadišla samu brigu. Odnosi sa Republikom Srpskom i česte izjave Dodika i Vulina dovode u pitanje opstanak Bosne i Hercegovine. Srbija koja se promoviše faktorom mira remeti odnose u regionu“, zaključio je Aleksandar Popov.