Popović: Advokati se bune jer bi izmena Zakona dovela do manjih troškova građana

Vesti 31. maj 202110:02 > 10:05 46 komentara
Maja Popović
N1

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je da Nacrt izmene Zakona o parničnom postupku vodi skraćivanju dužine trajanja postupka, a samim tim i smanjenju troškova koje građani moraju da plate.

„Pretpostavljam da to i jeste razlog nezadovoljstva advokata. Građani svoja prava ostvaruju kroz jednu tužbu, a ostale se podnose isključivo radi advokatskih troškova“, rekla je ministarka za dnevni list Politika.

Na taj način, dodala je ona, dolazi do „enormnog bespotrebnog gomilanja sporova“, pa se onemogućava suđenje u razumnom roku u ostalim predmetima.

Komentarišući primedbe da bi se usvajanjem tog zakona sudovi bi bili pristupačni „samo bogatima“, ministarka je kazala da je tu reč o „zameni teza“.

„Izmene u pogledu sankcije za neplaćanje sudske takse odnose se samo na one stranke koje mogu da plate taj trošak, a ne na egzistencijalno ugrožene“, kazala je ona.

Kako je Popović objasnila, taksa nastaje nakon prvog ročišta, a do tada se može podneti zahtev za omogućavanje plaćanja takse na rate, o čemu se sudu podnosi dokaz.

Te izmene će, ocenila je ona, doprineti „ravnomernoj opterećenosti sudova“, odnosno, građani će moći u njihovim postupcima do pravosnažne odluke da dođu u isto vreme u svim sudovima.

„Sporovi u kojima građani tuže državu Srbiju sprovodiće se na teritoriji prebivališta tužioca, a ne samo u Beogradu, kako je trenutno slučaj“, rekla je ministarka i dodala da na taj način građani neće morati da putuju i snose dodatne troškove.

Ministarstvo pravde objavilo je 19. maja Nacrt izmena Zakona o parničnom postupku i pozvalo zainteresovane da učestvuju u javnoj raspravi.

Grupa advokata je održala protest tražeći povlačenje iz javne rasprave nacrta novog Zakona o parničnom postupku i najavila nastavak protesta dok se to ne desi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare