Popović: Izmene Zakona o parničnom postupku neophodne, omogućiće razumne rokove

Vesti 14. jun 202115:15 5 komentara
Maja Popović
N1

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je da je Zakon o parničnom postupku neophodno izmeniti, kako bi se građanima omogućilo da pred sudom ostvare i zaštite svoja prava u razumnom roku i sa minimumom troškova.

Kako se navodi u saopštenju resornog ministarstva, Popović je tokom javne rasprave o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku rekla da se postojeći zakon menja i zbog unapređenja pozicije Srbije na Rang listi Svetske banke.

Povezane vesti

„Drugi razlog zbog kojeg se menja postojeći zakon jeste taj što su izmene predviđene i u Akcionom planu za unapređenje pozicije Srbije na Rang listi Svetske banke o uslovima poslovanja, odnosno ‘Doing Business’ listi za period 2020-2023. godine“, izjavila je Popović.

Prema njenim rečima, u nekim sudovima ročišta se zakazuju i po dve godine unapred, jer su pojedini sudovi preopterećeni, a sudije su zadužene sa više od 3.000 predmeta u radu.

Nova zakonska rešenja predviđaju uvođenje mogućnosti elektronskog pokretanja i vođenja sudskih postupaka za advokate i građane korišćenjem aplikacije „E–sud“, kao i dostavljanje elektronskim putem inicijalnih akata, kojima se pokreće prvostepeni ili postupak po pravnim lekovima.

Izmene i dopune Zakona o parničnom postupku predviđene su kao aktivnost u Akcionom planu za Pregovaračko poglavlje 23 sa Evropskom unijom, imajući u vidu EU standarde, praksu Evropskog suda za ljudska prava i praksu Ustavnog suda.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare