Popović: Nemam dilemu koje televizije treba da dobiju nacionalnu frekvenciju

Vesti 04. avg 202208:50 > 22:41 30 komentara
N1

Za mene nije bilo dileme oko toga koje televizije treba da dobiju nacionalnu pokrivenost, a među njima nisu ove četiri koje su zadržale svoje privilegovane pozicije, izjavila je u razgovoru za Danas članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Judita Popović.

Pročitajte još:

Popović je ukazala da je upravo REM svojim pravilnikom iz 2016. godine o minimalnim uslovima za pružanje medijske usluge utanačio koje kriterijume Regulator ocenjuje prilikom odlučivanja u postupku izdavanja dozvole na osnovu sprovedenog javnog konkursa.

“Nedoumica nema, opštepoznata je činjenica, ‘i ptice na grani to znaju’ da u proteklih osam godina televizije Hepi, Pink, Prva i B92, nisu ispunile uslove iz navedenih kriterijuma”, ocenila je Popović za Danas i ukazala da je samim tim njihova prošlost kompromitovana.

Ona smatra da “regulator nije imao imao prava da je amnestira, jer time anulira svoju osnovnu funkciju postojanja, zaštite interesa javnosti u oblasti elektronskih medija, uprkos sjajnim elaboratima, tehničkim, prostornim, ljudskim potencijalima”.

Popović poručuje da ove televizije sa nacionalnom pokrivenošću nisu zaslužile da im se privilegija produži.

Kako je zaključila, “REM je svesno zanemario svoju odgovornost za doprinos razvoju slobode mišljenja i izražavanja“.

Božić: Optužbe Zekićeve samo izgovor

„Optužbe Olivere Zekić da smo mi vršili pritisak na REM samo su izgovor za odluku koju su unapred znali. Ako nije tako, hajde neka javnost vidi sve programske elaborate da može sama da se uveri“, izjavio je programski direktor N1 Igor Božić, komentarišući intervju koji je predsednica Saveta REM-a dala Danasu, a u kojem navodi da prilikom odluke o dodeli nacionalnih frekvencija nije bilo pritisaka na Regulatorno telo “sem sa N1 i Nove S”.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare