Popović o fotografijama zločina: Nema dileme da REM mora da pokrene postupak

Vesti 21. jul 202114:06 > 15:07 8 komentara
judita popović
N1

Članica Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Judita Popović smatra da bi REM, povodom fotografija obezglavljenih ljudi koje su prikazane u nedelju uveče na TV Pink, trebalo da reaguje po službenoj dužnosti. "Situacija je jasna i nema dilema da REM mora da pokrene postupak". Ističe da su prikazivanjem tih fotografija prekršene one odredbe Zakona o elektronskim medijima koje nalažu da pružalac medijskih usluga to čini tako da ne dođe do kršenja ljudskih prava, povrede ljudskog dostojanstva i da zaštiti interese maloletnika.

Povezane vesti

„U ovom slučaju sve te odredbe su dovedene u pitanje, time što su se prezentovane tako brutalne scene nasilja drastično se vređa ljudsko dostojanstvo žrtava, njihovih porodica, pa i građana Srbije koji su bili izloženi takvom medijskom nasilju“, ocenjuje Popović u N1 Studio Live.

Na pitanje kako komentariše izjavu predsednice Saveta REM Olivere Zekić da su fotografije žrtava kriminalne grupe Veljka Belivuka koje je na TV Pink prikazao ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin „edukativnog karaktera“, ona kaže da „fotografije eksplicitnog nasilja nikako ne mogu biti edukativne, to spada u domen krivičnog prava, kada tužilac takvu vrstu dokaza i informacija ne može i ne sme da deli sa bilo kim ko nema kontakta sa predmetom u kojem se ti dokazi nalaze“.

„Ako se nasilje na taj način promoviše, u tom slučaju svi građani Srbije postaju taoci medija koji ne biraju više sredstva da nas na neki način uznemire“, ističe Popović i dodaje da to nikako nije bezazleno.

A povodom današnje izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da bi uradio sve isto kao Vulin i da će tražiti da se prikaže još fotografija, ona ukazuje da niko ne sme po zakonu da vrši pritisak na pravosuđe, u ovom slučaju na tužilaštvo, „i niko ne može iz nekih svojih razloga da zloupotrebljava dokaze iz krivičnog postupka, niko, pa ni predsednik države“.

Kaže da neka „naivna pretpostavka da će na taj način građani Srbije da daju punu podršku institucijama da se bore protiv kriminala nema opravdanja“.

„Nije na gledaocima TV Pink da odlučuju o tome i da učestvuju u krivičnom postupku tako što će gledati taj program, navijati, tražiti opravdanja – to je neozbiljno, jedna ozbiljna država ne može to sebi da dopusti. Dužnost organa je da rade svoj posao“, ističe Popović.

Ne mogu nečija prava da se štite ugrožavanjem prava drugih

Na konstataciju da su svi iz vladajuće garniture stali iza objavljivanja ovih fotografija, ona ukazuje da je to „elementarno nepoznavanje ljudskih prava, ne mogu nečija prava da se štite ugrožavanjem prava drugih“.

„Ja sam za to da postoji bezgranična sloboda govora, ali ona ima određena ograničenja – da se tuđa prava tom slobodom ne ugrožavaju. Jer u ovom slučaju se ugrožavaju prava svih da bi se promovisala TV Pink i plasirale određene političke poruke“, navodi Popović i dodaje da ona stoji iza svoje argumentacije, a da nije čula argumentaciju druge strane koja ovo podržava.

Kaže da „mi kao građani nismo eksperimenti, ne može da se nad nama eksperimentiše sa takvim porukama punim nasilja, pa da se očekuje kakva će biti reakcija“.

Na pitanje da li se nada da će se postupak protiv objavljivanja ovih fotografija završiti drugačije nego u martu kada je Savet REM odlučio da nema osnova za pokretanje postupka protiv televizija koje su prenele uznemirujuće fotografije ubijenih mladića, žrtava kriminalnog klana Veljka Belivuka, ona navodi da je tada pređena crvena linija u pogledu odnosa prema medijima.

„Ne smemo da dozvolimo da ovo postane uobičajena stvar, jer u tom smislu nema granica. Nema niko prava da navikava građane na nasilje, jer u tom slučaju se ono preliva na našu svakodnevnicu, i ovako imamo dosta nasilja. Ova naša moralna vertikala je već u značajnoj meri dovedena u pitanje. Očekujem od regulatora da se uozbilje i da krenu da rade svoj posao u skladu sa zakonom, ništa drugo“, poručuje ona.

A na pitanje šta misle ostali članovi REM, ona kaže da ne zna jer se o tome nije razgovaralo, ali da zna stavove od pre četiri meseca kada su su svi osim nje smatrali da nema ozbiljnijih razloga da se dovede u pitanje autoritet najviših organa po pitanju objavljivanja fotografija sa eksplicitnim sadržajem.

„Čim pređete jednu granicu, očekivati je da će se to nastaviti, a to je izuzetno štetno za naše društvo“, navodi ona i dodaje da i dalje ima utisak da se odluke donose van REM, jer su stavovi članova poprilično jednoobrazni, „što mi je neverovatno, tako da mislim da postoje određeni uticaji, što smatram neprihvatljivim“.

A kako joj se čini novi sastav upravnih odbora Radio televizije Srbije i Radio televizije Vojvodine, ona kaže da nije glasala ni za jednog od tih članova.

„Drugačije je bilo moje mišljenje nego kod ostalih u pogledu biografija kandidata i njihove kompetencije, to je bilo demokratski u tehničkom smislu. No, sklona sam tome da ljudima dam vremena da se pokažu, te hajde da vidimo šta će biti, ne želim unapred ništa da osuđujem“, kaže Judita Popović za N1.

Pogledajte snimak emisije N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare