Popović o sprečavanju nasilja u porodici: Sudovi predložili 103.864 hitne mere

Vesti 15. mar 202318:12 0 komentara
Nasilje nad ženama, zlostavljanje, maltretiranje Slikom do promene, projekat UNDP Srbija
Milena Đorđević / Novinarke protiv nasilja/NPN

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je danas na sednici Saveta za suzbijanje nasilja u porodici da su sudovi od primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici predložili ukupno 103.864 hitne mere.

Ona je rekla da su se grupe za koordinaciju i saradnju sastale 15.503 puta, zajednički razmotrile čak 273.834 slučaja prijavljenog nasilja, te izradile 93.844 individualnih planova zaštite i podrške žrtvama.

Povezane vesti

Kao značajan napredak, istakla je podatak da je u 2022. godini zabeležen najveći broj izrađenih individualnih planova zaštite i podrške žrtvama – 18.017, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Popović je istakla da je neophodno intenzivnije zajedničko delovanje kako bi se ostvarila koordinirana, delotvorna i celovita zaštita, dala podrška žrtvama nasilja i osiguralo bezbedno okruženje za sve članove porodica.

Ona je ukazala na potrebu permanentne edukacije i stručnog usavršavanja javnih tužilaca, policijskih službenika i zaposlenih u centrima za socijalni rad, zdravstvenim i obrazovnim institucijama, kako bi se afirmisala multisektorska saradnja.

U cilju efektivnosti i bolje implementacije zakona, izražena je potreba za usklađivanjem Opšteg i posebnih protokola za zaštitu žena od nasilja u porodici i partnerskim odnosima, sa Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici.

Ministarka pravde istakla je značaj i ulogu medija u podizanju svesti žrtava, njihovog neposrednog okruženja i šire javnosti o potrebi prijavljivanja nasilja u porodici i apelovala da se, u cilju promovisanja ovog pitanja kao i njegove prevencije, mediji još aktivnije uključe u izveštavanje, ne samo o konkretnom aktu nasilja, već i o završetku postupka koji su sproveli nadležni državni organi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!