Popović: Odluka Ustavnog suda o Malom direktno urušava autonomiju univerziteta

Vesti 25. jul 202208:4940 komentara
N1/arhiva

Doskorašnja rektorka Beogradskog univerziteta (BU) Ivanka Popović izjavila je da očekuje da će se Upravni sud, kojem se obratio ministar finansija Siniša Mali nakon što mu je osporen doktorat, u rešavanju spora pozvati na odluku Ustavnog suda sa povoljnim ishodom za Malog, i da će time biti urušena autonomija univerziteta.

Odluka Ustavnog suda da proglasi neustavnim odredbe Statuta univerziteta u Beogradu i Pravilnika o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja poslužiće pojedincima, a nauditi univerzitetima u Srbiji, jer direktno urušava autonomiju univerziteta i obesmišljava sve akademske vrednosti“, rekla je za list Danas Popović.

POVEZANE VESTI:

Mali se obratio Upravnom sudu tražeći poništenje rešenja kojim je potvrđena odluka dekana Fakulteta organizacionih nauka o izricanju mere javne osude, kao i poništenje odluke o poništaju njegove diplome o stečenom nazivu doktora nauka.

Popović, u čijem je mandatu poništen doktorat Malog, istakla je da je „plagiranje delo koje ne zastareva i da je neprimereno uopšte govoriti o retroaktivnoj primeni propisa“, napominjući da BU ne bi trebalo da odustane od svog prava na autonomiju donošenja akademskih odluka.

Na konstataciju da u proteklih šest godina, sve do obraćanja Siniše Malog Ustavnom sudu Srbije, niko nije primetio sporne delove Pravilnika o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova, ona je rekla da je „posebno zanimljivo“ da to pitanje nije pokrenuto ranije.

„Ako je zaista prioritet naše zemlje obrazovanje i društvo zasnovano na znanju, onda je neophodno osnaživati visokoškolske ustanove i graditi poverenje u njih, a ne slabiti ih“, nagalasila je Popović.

Ustavni sud je pre nekoliko dana odlučio da visokoškolska ustanova nije ovlašćena da uređuje osnove prestanka radnog odnosa nastavnika i saradnika, niti može „oduzimati zvanja“.

Odlukom Ustavnog suda odreba Pravilnika o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova, koje uređuje proceduru oduzimanja zvanja zbog izrečene mere javne osude za povređu Kodeksa profesinalne etike Unveziteta u Beogradu, nije u saglasnosti sa Ustavom i zakonom.

Komentari

Vaš komentar