Nakon optužbi za Miroslavljevo jevanđelje, stižu reakcije

Vesti 13. jan 202216:56 > 21:58 14 komentara
Nova.rs/Vesna Lalić

Nekadašnja ministarka kulture Nada Popović Perišić izjavila je da će Veljko Topalović i Boško Savković svoje tvrdnje morati da dokažu na sudu, dok u SANU kažu da nemaju veze sa restauracijom Miroslavljevog jevanđelja. Istim povodom oglasio se i Dejan Ristić, bivši upravnik Narodne biblioteke Srbije.

Nakon konferencije za novinare priređivača faksimila „Miroslavljevog jevanđelja“ Veljka Topalovića i autora dokumentarnog serijala o istorijatu rukopisa Boška Savkovića, bivša ministarka je rekla agenciji Tanjug da su oni izrekli „potpune laži o zloupotrebi sredstava“, a koje je navodno njeno ministarstvo namenilo konzervaciji i fototipskom izdanju rukopisa.

„Autori pominju neverovatne sume od 1.600 evra do osam miliona evra. Budući da je to enormna laž koja dovodi u pitanje moje ime i moj rad, učesnici će morati to da dokažu na sudu“, rekla je Popović Perišić, a prenosi Nova.rs.

POVEZANE VESTI

Ona je podsetila da je „Ministarstvo kulture u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima odobrilo Narodnom muzeju u Beogradu i Narodnoj biblioteci Srbije objavljivanje fototipskog izdanja.

Prema njenim rečima, to je urađeno „imajući u vidu da su te ustanove ovlašćene da trajno čuvaju i brinu o pokretnim kulturnim dobrima“, kao i da „izveštaji o utrošenim sredstvima postoje u godišnjim izveštajima pomenutih institucija“.

Rekla je i da autori tvrde da je Ministarstvo kulture zabranilo svojim rešenjem od 3. septembra 1998. godine fototipsko izdanje koje je uradila izdavačka kuća „Dosije“, a da je istina da je to izdanje nije zabranjeno već nije legalizovano, jer „predstavlja izdanje koje je ostvareno prevarom i bez saglasnosti Ministarstva kulture na koje su izdavači bili obavezni po Zakonu o kulturnim dobrima“.

Pomenula je da o tome postoji i odluka Vrhovnog suda od 25. maja 1999. koja potvrđuje rešenje Ministarstva kulture kojim se odbija zahtev izdavačke kuće „Dosije“ za dobijanje odobrenja za korišćenje naziva, imena i lika kulturnog dobra od izuzetnog značaja u komercijalne svrhe, odnosno za objavljivanje foto-tipskog izdanja “Miroslavljevog jevanđelja”.

SANU: Nemamo nikakve veze sa restauracijom

Srpska akademija nauka i umetnosti je saopštila danas da „nema nikakve veze sa restauracijom ‘Miroslavljevog jevanđelja obavljenom pre više od 20 godina“.

„Za sva pitanja koja su izvan nadležnosti SANU, molim Vas da se obratite nadležnim institucijama – Ministarstvu kulture i informisanja Srbije, Narodnoj biblioteci Srbije i Narodnom muzeju“, navedeno je u saopštenju.

Takođe, navedeno je da je SANU preko svog Audiovizuelnog arhiva i centra za digitalizaciju učestvovala u procesu digitalizacije “Miroslavljevog jevanđelja“ i da je taj posao završila sa velikim zadovoljstvom.

Ristić: Nije tačno da je jevanđelje nasumično poslagano

Dejan Ristić, bivši upravnik Narodne biblioteke Srbije, kaže za Nova.rs da nije tačno da je Miroslavljevo jevanđelje nasumično poslagano i da je restauracija rađena 90-ih godina prošlog veka.

„Restauracija nije rađena 90-ih godina, već 70-ih godina prošlog veka i to je radila Dr Vera Radosavljević. Ja sam bio upravnik Narodne biblioteke dok je tamo privremeno čuvan Miroslavljev jevanđelistar (a ne kako se pogrešno kaže jevanđelje), zbog rekonstrukcije Narodnog muzeja“, kazao je.

Ristić dodaje da nema nikakvog oštećenja i mešanja stranica Miroslavljevog jevanđelja.

„Ništa nije nasumično poslagano i oštećeno, to jednostavno nije istina“, zaključio je Ristić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare