Popović: Pooštriti kazne kao preventivu za ponašanje učesnika u saobraćaju

Vesti 06. mar 202317:22 4 komentara
Shutterstock

Ministarka pravde Maja Popović podržala je, na sastanku sa delegacijom roditelja čija su deca smrtno stradala na pešačkim prelazima i trotoarima širom Srbije, inicijativu da se kroz pooštravanje kaznene politike deluje preventivno na ponašanje svih učesnika u saobraćaju.

U saopštenju Ministarstva pravde se navodi da je tokom razgovora „istaknuto uverenje da se izmenama postojećih zakona i ujednačenijom sudskom praksom može uticati na savest i odgovornost vozača, kako bi se sačuvali životi pešaka, a posebno životi najmlađih“.

Povezane vesti

U tom smislu, „ministarka pravde je najavila izmene Кrivičnog zakonika, radi pooštravanja kazni za krivična dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja“.

MUP je nedavno objavio da od decembra prošle godine vrše pojačanu kontrolu saobraćaja u zonama pešačkih prelaza, a akcenat je na otkrivanju prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja, nepropuštanja pešaka, nepropisnog preticanja vozila, ali i prekršaja koje čine pešaci.

Do sada je otkriveno 10.740 prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja vozila u zonama pešačkih prelaza, 187 prekršaja nepropuštanja pešaka i 831 prekršaj koji su učinili pešaci. Određeni broj vozača koji su učinili prekršaje biće sankcionisani naknadno, na osnovu snimaka zabeleženih radarima.

Saobraćajna policija će u narednom periodu intenzivnije snimati brzinu kretanja u zonama pešačkih prelaza bez zaustavljanja vozila, a prekršaji će biti procesuirani naknadno, dostavljanjem poziva vlasnicima vozila.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare