Popović: Predviđeno da sudije i predsednike sudova bira isključivo VSS

Vesti 30. nov 202114:41 > 14:54 3 komentara
Tanjug / Sava Radovanović

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je u Skupštini Srbije, povodom sastava tela u parlamentu nakon ustavnih promena, da će sudije i predsednike sudova ubuduće birati isključivo Visoki savet sudstva.

„Predlogom akta o promeni Ustava, o kome će se danas raspravljati, predviđeno je da sudije i predsednike sudova bira isključivo Visoki savet sudstva čiji sastav i način izbora se menja. Tako da će ubuduće imati šest članova koje biraju sudije iz redova sudija, četiri člana iz reda istaknutih pravnika, koje bira Narodna skupština, na predlog nadležnog odbora, posle  sprovedenog javnog konkursa, dvotrećoinskom većinom glasova svih narodnih poslanika i predsednika Vrhovnog suda po položaju“, rekla je ona.

Popović je rekla da se ovim Nacrtom takođe predviđa promena sastava i načina izbora članova Državnog veća tužilaca, koje će se ubuduće zvati Visoki savet tužilaštva.

„Ovaj organ će biti nadležan za izbor glavnih javnih tužilaca, kako će se ubuduće zvati sadašnji javni tužioci, i javnih tužilaca, kako će se ubuduće zvati sadašnji zamenici javnih tužilaca. Predviđemno je da Visoki savet tužilaštva ubuduće ima 11 članova, i to: Pet članova koje biraju glavni javni tužioci, četiri člana koje bira Narodna skupština, dok će Vrhovni javni tužilac, kako će se zvati dosadašnji  Republički javni tužilac, kao i ministar nadležan za pravosuđe biti članovi VST po položaju“, navela je Popović.

Izvor: RTS

Podsetimo, Skupština Srbije danas glasa o predlogu za promenu Ustava i predlogu za raspisivanje referenduma.

 

Komentari (3)

Vidi sve komentare