Popović: Promene Ustava isključuju politiku iz izbora sudija i tužilaca

Vesti 16. sep 202117:55 > 18:005 komentara
Maja Popović
N1

Ministarka pravde Srbije Maja Popović izjavila je da će predložene promene Ustava u oblasti pravosuđa isključiti učešće politike u izboru sudija, predsednika sudova, javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, što "garantuje veću nezavisnost sudija i veću samostalnost javnih tužilaca".

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, Popović je na trećem javnom slušanju o Nacrtu akta o promeni Ustava i Nacrtu ustavnog zakona za sprovodjenje Ustava održanom u Novom Sadu, ocenila da će takva rešenja doprineti „ne samo jačanju vladavine prava, već i povećanju pravne sigurnosti, kao značajnog uslova za strana ulaganja i povećanje standarda građana Srbije“.

U tom smislu, naglasila je i značaj ustavnih promena za proces evropskih integracija, kao strateškog cilja Srbije, ali i ispunjenje preporuka Grupe država protiv korupcije (GREKO).

U javnom slušanju, osim predstavnika Ministarstva pravde, učestvovali su i članovi Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Skupštine Srbije, članovi Radne grupe, kao i šira javnost, odnosno predstavnici sudova, tužilaštava i strukovnih udruženja.

Komentari

Vaš komentar