Popović (RERI): Interesi privatnih investitora važniji od održivog razvoja

Vesti 08. okt 202222:31 6 komentara
N1

Programski direktor Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) Mirko Popović izjavio je da su interesi privatnih investitora bliskih vladajućim strukturama ispred održivog razvoja.

„Srbija je krenula u izgradnju saobraćajnih koridora bez ijedne ozbiljnije procene da li su nam sve te saobraćajnice potrebne. Kako je krenula ubrzana izgradnja infrastrukturnih projekata, tako su se pojavili investitori da eksploatišu prirodna bogatstva“, rekao je Popović za novosadski istraživački portal VOICE.

Prema njegovim rečima, standardi načela održivog razvoja u potpunosti su podredjeni interesima privatnih investitora bliskih vladajućim strukturama, umesto interesima ekonomskog razvoja kao javnom interesu. Na pitanje da li bi proglašavanje prirodnih resursa za dobra od nacionalnog značaja bilo rešenje za njihovu održivu eksploataciju, Popović je rekao da za proglašavanje projekata od nacionalnog interesa Srbija uopšte nema proceduru kako se to radi, i ko je za to odgovoran, već je to praktično ostavljeno na diskreciono odlučivanje Vladi Srbije.

„Zato mi moramo intenzivno, svi zajedno, da radimo na tome da nateramo državu da primenjuje propise. Ukoliko ne postoje snažne institucije koje će da stanu na put ekspanziji profita, svaki investitor će to da iskoristi da bi maksimizirao profit a smanjio trošak. Znači, naša ključna adresa u borbi za održivu eksploataciju javnih dobara jeste država, odnosno državne institucije“, rekao je Popović.

VOICE je naveo da je jedan od primera za to i činjenica da se kop Kišnjeva glava na Fruškoj gori i dalje bespravno eksploatiše.

Pre godinu i po dana, pokrajinski rudarski inspektor je tužilaštvu podneo prijavu protiv „Kamenoloma Rakovac doo“ i odgovornog lica Nikole Milinkovića, zbog sumnje na privredni prestup time što su u kamenolomu Kišnjeva glava na Fruškoj gori gradili rudarske objekte i izvodili rudarske radove bez odgovarajuće tehničke dokumentacije i bez odobrenja nadležnog organa.

Oni su nastavili da eksploatišu trahit nakon prijema rešenja o zabrani izvođenja radova, sve dok ne otklone utvrđene nepravilnosti i nedostatke.

VOICE navodi da član 181. Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, na koji se inspektor pozvao prilikom prijave za privredni prestup, predviđa visinu kazne od milion i po do tri miliona dinara, ali je Privredni sud u Novom Sadu „Kamenolom Rakovac doo“ i njegovog direktora Nikolu Milinkovića kaznio sa svega 330.000 dinara.

„O tome što je ‘Kamenolom Rakovac doo’, kojem je dozvola za izvođenje rudarskih radova istekla 31. decembra 2020, nastavio tokom 2021. i 2022. da eksploatiše rude kamenoloma Kišnjeva glava, nije bilo reči. A samo tokom jedne, 2021. godine, ‘Kamenolom Rakovac doo’ je prijavio prihod od 556 miliona dinara, od čega neto dobit iznosi 69 miliona“, piše VOICE.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare