Popović (RERI): Otvaranje klastera o ekologiji – buster za nedemokratski režim

Vesti 13. jan 202214:51
N1

Programski direktor Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu Mirko Popović izjavio je da odluka Evropske unije o otvaranju klastera o ekologiji predstavlja 'buster dozu' nedemokratskom režimu u Srbiji pred izbore i ocenio da se ekološki standardi u Srbiji ne poštuju, zbog čega je strah građana od bilo kog projekta opravdan.

Nezamislivo mi je da EU nije svesna da je to na neki način podrška jednom režimu koji je nedemokratski i prilično koruptivan, i ta dva problema se izuzetno i direktno manifestuju u politici životne sredine. Ako bismo pogledali šta su postignuća u ovoj oblasti, mislim da su ona poražavajuća, rekao je Popović.

Povezane vesti

Vladavine prava u oblasti životne sredine nema, imamo samo jednu sistemsku, razobručenu i razmahnitalu korupciju na svim poljima, uz sve ređe časne izuzetke u javnoj upravi koji pošteno rade svoj posao, izjavio je Popović za European Western Balkans SCREENING.

On je rekao da očekuje nakon otvaranja klastera mnogo veću kontrolu i monitoring EU sredstava koja se koriste za unapređenje životne sredine, jer EU troši prilično veliki novac svojih poreskih obveznika za unapređenje te oblasti u Srbiji.

Govoreći o rudarskoj kompaniji Rio Tinto, Popović je rekao da ekološke standarde u Srbiji prvo ne poštuje država, država ne sprovodi zakon kako bi primorala velike zagađivače da se pridržavaju ekoloških standarda.

Imamo Bor, imamo Ziđin u Boru, imamo železaru Smederevo, vidimo kako se gradi fabrika guma Linglong, kako se tamo grade objekti bez građevinskih dozvola, kako se tamo grade objekti bez odgovarajuće procene uticaja. Dakle to „ukoliko se poštuju“ za Srbiju ne može važiti, jer se u Srbiji ekološki standardi ne poštuju, rekao je Popović.

Prema njegovim rečima, logično je da ljudi u Srbiji izlaze na ulice.

Prema Zelenoj agendi – obnovljivi izvori treba da dominiraju nad ugljem

Govoreći o energetici, Popović je ocenio da država koja ne radi na ubrzanoj diversifikaciji izvora za proizvodnju energije sa snažnim akcentom na obnovljive izvore, može sebe zakopati u prošlost.

Srbija može zakopati sebe u prošlost i to ne bi bilo prvi put, a što se tiče uglja, ta odluka ne samo da može Srbiju da unazadi, ona je ekonomski i društveno opasna jer nas razdvaja od vrlo jasnih trendova u svetu u upotrebi obnovljivih izvora energije i uglja, izjavio je Popović.

Na komentare predsednika Srbije Aleksandra Vučića o tome ko će platiti ukoliko Srbija ne bude koristila ugalj, Popović je podsetio na obaveze Srbije koja je potpisala Zelenu agendu za Zapadni Balkan, a prema kojoj bi obnovljivi izvori trebalo da dominiraju nad korišćenjem uglja.

“Moguće da predsednik nije obavešten da je 2020. potpisana Zelena agenda za Zapadni Balkan, moguće da nije čitao, da nije svestan na šta se Srbija obavezala, moguće da nije čitao Ugovor o osnivanju energetske zajednice, pa te stvari ne zna i verovatno ne zna i to da ugalj nije najjeftiniji resurs za proizvodnju električne energije, moguće da je propustio tu informaciju da su obnovljivi izvori energije odavno pretekli ugalj u tom takmičenju”, zaključio je Popović.

Komentari

Vaš komentar