Popović: REM treba da obrazloži nešto što ne može da se obrazloži

Vesti 05. avg 202213:49 > 14:375 komentara
N1

Članica Saveta REM Judita Popović izjavila je za N1 da se pravno obrazloženje o dodeli nacionalnih frekvencija "sprema", kao i da će do 15 časova biti na sajtu te institucije.

Povezane vesti

Ona je navela da je „jako interesuje na koji način će se obrazložiti nešto što ni u kom slučaju ne može da se obrazloži“.

„Mene je u tom procesu sve iznenadilo. Očekivala sam malo više širine i prostora i plaralizam u medijskoj sferi. To je jako potrebno u ovom društvu koje je u velikom problemu što se tiče demokratije, i jedino bi ‘odškrinuta vrata’ za slobodu medija dala prostor za progres. Ali to se nije desilo“, rekla je Popović.

Ukazuje da je REM prilikom dodele frekvencija zanemario Zakon o elektronskim medijima. Pojedine televizije koje su dobile nacionalnu frekvenciju su imale „veoma problematične programske sadržaje“.

„Nisu poštovali sopstvene elaborate, dozvoljavali su da se govor mržnje širi naveliko, kao i kršenje ljudskih prava kroz medijske sadržaje. U isto vreme je informisanje bilo na veoma niskoj grani, nije bilo objektivno, istinito, blagovremeno i sveobuhvatno. A sve su to zakonske obaveze na koje je REM morao da obrati pažnju“, kazala je Popović.

Ocenila je i da nema zakonskog osnova da te četiri televizije koje su do opet dobiju nacionalnu frekvenciju.

„U krajnjem slučaju, kada vi pogledate, mi i nemamo druge kandidate koji bi ispunjavali njabitnije zakonske kriterijume, osim ‘Nove’ i ‘TVN1. Ja to otvoreno mogu da kažem. Vi radite svoj posao profesionalno, i tu nema navijanja niti pristrasnosti'“, zaključila je Popović.

Pogledajte kompletno gostovanje Judite Popović u emisiji N1 Studio Live:

 

Komentari

Vaš komentar