Popović: Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji

Vesti 09. sep 202210:53 6 komentara
Shutterstock

Ministar bez portfelja i kopredsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović je, na sastanku sa novoimenovanim kopredsednikom ruskog dela Međuvladinog komiteta Maksimom Rešetnjikovim, ponovio stav Vlade Srbije da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji, saopšteno je iz Popovićevog kabineta.

„Cenimo stav srpskih partnera – vi čuvate samostalni stav u teškoj aktuelnoj situaciji“, rekao je Rešetnjikov, koji je i ministar za ekonomski razvoj Rusije.

Pročitajte još

Na sastanku je bilo reči o ekonomskim odnosima Srbije i Rusije, koji konstantno jačaju, kao i o pravcima njihovog daljeg razvoja, a Popović je istakao da zajednički projekti Srbije i Rusije i intezivna bilateralna saradnja u velikoj meri doprinose ekonomskom napretku Srbije.

Popović i Rešetnjikov su izrazili zadovoljstvo porastom obima spoljnotrgovinske razmene Srbije i Rusije.

Trgovinska razmena Srbije i Rusije tokom 2021. godine je iznosila 2,8 milijardi dolara, što je rast od 13 odsto u odnosu na 2020. godinu.

„Izvoz Srbije u Rusiju je iznosio blizu milijardu dolara, a vrednost uvoza iz Rusije u Srbiju 1,8 milijardi dolara. Ovakav razvoj trgovinskih odnosa rezultirao je time da Rusija postane četvrti spoljnotrgovinski partner Srbije“, naveo je Popović.

Trend rasta je nastavljen i tokom ove godine. Od januara do jula 2022. godine trgovinska razmena dve zemlje iznosila je 2,4 milijarde dolara, što predstavlja povećanje od 56,94 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Popović je zahvalio Rusiji na podršci koju pruža Srbiji u vezi sa očuvanjem njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta po pitanju Kosova i Metohije, kao i na tome što sa velikom pažnjom prati trenutnu situaciju na Kosovu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare