Popović: Srbija posvećena procesuiranju ratnih zločina, svaki mora biti kažnjen

Vesti 11. okt 202213:45 1 komentar
Ministarstvo pravde / Zoran Nikolić

Srbija će ostati posvećana procesuiranju ratnih zločina bez obzira na etničku i versku pripadnost ili status učinioca, odnosno žrtve, izjavila je ministarka pravde Maja Popović.

Na otvaranju Regionalne konferencije javnih tužilaca o saradnji u procesuiranju ratnih zločina, Popović je naglasila da Srbija stoji na stanovištu da svaki ratni zločin mora biti adekvatno kažnjen, bez obzira ko ga je izvršio, zbog čega je neophodno da i države u regionu preduzmu iste korake.

Ministarka pravde skrenula je pažnju na činjenicu da se predstavnici Državnog odvjetništva Hrvatske nisu odazvali pozivu na konferenciju, na kojoj su bili prisutni predstavnici pravosudnih organa iz celog regiona, kao i izjave rukovodstva te zemlje koje ukazuju da optuženi za bombardovanje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti 1995. godine neće snositi odgovornost za taj ratni zločin.

„Navedene izjave su suprotne svim normama međunarodnog humanitarnog prava… U tom predmetu organi Srbije postupaju u skladu sa nadležnostima koje su utvrđene zakonom. Sigurna sam da je optužnica koja je podignuta u konkretnom slučaju zasnovana na čvrstim dokazima iz kojih proizilazi opravdana sumnja da su optuženi izvršili krivična dela koja su im stavljena na teret“, navela je ona.

Popović je dodala da je nedopustivo da se ne procesuiraju predmeti samo onda kada su žrtve Srbi, posebno kada su to stari ljudi, žene i deca.

„Ono što posebno zabrinjava je činjenica da burne reakcije dolaze iz zemlje članice Evropske Unije, a da takav narativ ne bude nedvosmisleno osudjen od strane svih onih koji štite evropske vrednosti“, navela je ona.

Komentari (1)

Vidi sve komentare