Popović: Vrlo dobro se zna ko ugrožava nezavisnost REM-a, to je ova vlast

Vesti 08. dec 202221:16 24 komentara

Članica Saveta REM-a Judita Popović izjavila je za N1 da je vlast u Srbiji zaslužna za ugrožavanje nezavisnosti Saveta Regulatornog tela za elektronske medije. Ona je navela da se ne oseća ugroženo, kao i da je današnja sednica bila "potpuno nepotrebna i potpuno ishitrena".

Podsetimo, Savet REM-a saopštio je večeras da obustavlja rad. Razlozi za takvu odluku su, kako je saopšteno, „brojni“, ali se ističe da su, „kulminirali činjenicom da je poslednjih dana ozbiljno ugrožena nezavisnost u radu i njihova bezbednost“.

Nakon što na konkursu dozvolu nisu dobile televizije N1 i Nova S, kako je navedeno, „pritisci kojima je REM izložen mogu se uporediti sa direktnim pozivanjem na linč cele institucije i pojedinaca u njenom sastavu“.

„Ugrožena je nezavisnost REM-a, ali je pogrešna adresa. Pogrešna je adresa da su to civilni sektor, opozicione stranke i nezavisni mediji. Vrlo dobro se zna ko ugrožava nezavisnost REM-a, a to je prevashodno ova vlast“, istakla je Popović.

Dodala je da je sednica Saveta regulatornog tela za elektronske medije održana u 19 časova, da se glasalo telefonskim putem, i da je većina odlučila da se obustavi rad od sutra.

„Ne znam koliko će obustava rada REM-a trajati, ali se nadam da će malo da se požuri oko zakonske obaveze o odlučivanju o petoj frekvenciji“, zaključila je Popović.

„Ja se ne osećam ugroženo i smatram da je sednica bila potpuno nepotrebna i ishitrena. Na kraju krajeva, kada se priča o nezavisnosti REM-a, treba da se dobro prostudira situacija, a ne da se jednim pamfletom obrati javnosti tako jedna ugledna institucija“, ocenila je Popović.

Ona je navela da je sednica zakazana i održana u veoma kratkom vremenskom roku, kao i da je odluka o štrajku REM-a usvojena sa sedam glasova za, i dva glasa protiv.

Kako N1 nezvanično saznaje, zaposleni u REM-u nisu znali ni za kakav štrajk i tek sada im se saopštava da sutra ne dođu na posao.

Potvrdu te informacije dobio je izvršni direktor BIRODI-ja od zaposlenih u REM-u.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare