Popović: Žena sudija 72,5 odsto, tužilaca i zamenika 57 odsto

Vesti 07. dec 202220:473 komentara
Izvor: Fonet/Zoran Mrđa

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je da sudijsku funkciju u Srbiji trenutno obavlja 72,5 odsto žena, dok je javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca ženskog pola 57 odsto. Popović je, kako je prenelo ministarstvo u saopštenju, na današnjem panelu "Žene, mir i bezbednost: Plansko (ne)delovanje - treća sreća" u Beogradu kazala i da žene čine blizu 70 odsto zaposlenih u ministarstvu pravde, kao i da ih je 58 odsto u javnobeležničkoj profesiji.

Ona je za naredni period najavila donošenje novog seta pravosudnih zakona, usvajanje izmena i dopuna Krivičnog zakonika i Zakona o krivičnom postupku, kao i usvajanje novog Akcionog plana za sprovodjenje Nacionalne strategije za ostvarivanje prava žrtava i svedoka krivičnih dela, uz ocenu da će do doprineti jačanju položaja žena u pravnom sistemu.

„U istom duhu nastavićemo aktivno da učestvujemo i u izradi novog Nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, kao i jačanju napora da se nijedna žena ne nadje u situaciji u kojoj oseća da je isključena ili ograničena na bilo koji način“, rekla je ministarka.

Komentari

Vaš komentar