Popović: Živimo u autokratskom režimu, to vodi zemlju u veoma pogrešnom pravcu

Vesti 17. jul 202210:26 > 10:31 7 komentara
N1

Direktor Centra za praktičnu politiku Dragan Popović izjavio je u Novom danu da poslednja dešavanja oko konstituisanja Vlade Srbije govore da "živimo u autokratskom režimu". "To je jako opasno, to vodi zemlju u veoma pogrešnom pravcu, jer ne može jedan čovek da donosi apsolutno sve odluke, a to je ono što se danas dešava", istakao je on.

Rekao je da će vlada da „sarađuje i sa jednima i sa drugima, da će u njoj će sedeti ljudi koji slušaju jednog čoveka i koji obavljaju poslove uglavnom iza leđa javnosti“.

„To je suština svake vlade od 2012. godina, pa nema razloga da sada bude drugačije“, naglasio je sagovornik N1.

Slaže se sa ocenom da će SPS i dalje biti lojalni partner Srpskoj naprednoj stranci.

Povezane vesti

„Pokazalo se da socijalisti jesu verovatno najstabilniji partner SNS-u. On ih drži pod stanim pritiskom još od 2012. godine, i to radi sa svim akterima na političkoj sceni. Dakle, on (Vučić) sistematski uništava političku scenu, sve. Između osrtalih i SPS, suzbio ga je dovoljno da on postane jedan ‘privezak’. SPS iz izbora u izbore stalno gubi poverenje ljudi, ali je još uvek potreban, može da bude neka vrsta štake, kojom će Vučić da se posluži u bnekim trenucima. Očekivao sam da SPS ima mesto u ovoj vladi i iznenadilo bi me to da bude vlada bez SPS-a“, rekao je Popović.

Dodaje da konsultacije koje su obavljene kod Aleksandra Vučića predstavljaju paradoksalnu situaciju u srpskoj politici, gde se zna da je jedan čovek na vrhu i da donosi sve odluke, pa je suštinski „nebitno ko će da bude premijer, a ko ministar“.

„Potpuno je svejedno kako se zovu ti ljudi. Svi ministri iz sadašnjeg sastava su zaslužili prelaznu ocenu u očima Vučića, jer su služili i učestvovali u uspostavljanju autokratskog sistema u Srbiji. Nema nikakve razlike da li se zovete Aleksandar Vulin ili Gordana Čomić. Stvarno ne vidim apsolutno nikakvu razliku u učincima za demokratiju u Srbiji kao i za život građana u njoj“, napomenuo je Kovačević.

Komentarišući imena koja će činiti novu Vladu Srbije, on je ocenio da su oni zbog ponašanja Aleksandra Vučića „dobrovoljno pristali da budu anonimni“.

„Biće deo nečega što se zove ‘Vučićeva vlast’ i svi će oni biti zapamćeni kao nekakvi šrafovi u toj Vučićevoj vlasti, i njihova imena bukvalno ne znače mnogo“, naglasio je Popović.

Govoreći o spoljnoj politici buduće Vlade Srbije on smatra da neće biti antiruska, kao i da će „da plivaju na talasu da se ne opredeljuju“.

„Probaće da se ne opredeljuju, da sa obe strane održe dobre odnose i to im za sada uspeva. Ti navodni jaki pritisci za Zapada na Srbiju očigledno ne postoje. vama u posetu dođe predsednik Evropskog saveta, pa peče ćevape sa vama, tako da pritisci ne postoje. Očigledno je da Srbija nije pod jakim pritiskom da bi uvela sankcije, i neće ih zbog toga uvesti“, rekao je Popović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare