Porastao procenat dece u Srbiji koja se ne upisuju u osnovne škole

Vesti 12. maj 202315:29 10 komentara
Shutterstock

Broj dece koja se ne upišu u osnovnu školu u Srbi raste i sada je za šest odsto veći nego pre 12 godina, rečeno je na debati "Dostupnost osnovnog i srednjeg obrazovanja i zdravstvenih usluga u lokalnoj zajednici" koju je organizovala Fondacija Centar za demokratiju.

Ksenija Petovar iz Fondacije Centar za demokratiju izjavila je da je u skoro 50 opština u Srbiji oko deset odsto dece isključeno iz osnovnog obrazovanja, dok se u srednje ne upiše 14 odsto malih maturanata.

POVEZANE VESTI

Najveći broj neupisane dece živi u južnim, istočnim i ruralnim delovima Srbije, gde je jako prisutan i problem nedostatka zdravstvene zaštite.

„Sa ovim stavkama usko je povezan problem javnog prevoza, milion stanovnika nema pristup javnom prevozu i ako žele da odu kod lekara ili da završe neki administrativni posao moraju da idu privatnim prevozom ili taksijem“, naglasila je ona i dodala da su sve aktivnosti usmerene ka gradskoj sredini.

Stručnjak za pitanja decentralizacije Danijel Dašić ukazao je na drastično odumiranje sela i naglasio da zdravstvene usluge moraju da se približe građanima koji nisu privilegovani da žive blizu gradova.

„U selu Rautovo blizu Niša, 2009. godine ukinuta je zdravstvena stanica, a deset godina kasnije nije bilo više nijednog stanovnika“, kazao je on.

Dodao je da su zdravstvo i obrazovanje ključne stavke za ostanak ljudi u selu i da je svako četvrto selo u Srbiji na pragu izumiranja.

Učesnici debate skrenuli su pažnju na dostupnost zdravstvenih usluga i podizanje svesti građana o tome koje su mogućnosti u zdravstvenom sistemu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare