Poreska uprava: Lažnim fakturama oštetili državni budžet za 128 miliona dinara

Vesti 25. jan 202318:006 komentara
Izvor: Shutterstock

Policija je uhapsila tri osobe zbog sumnje da su lažnim fakturama oštećen državni budžet za 128 miliona dinara, saopštila je Poreska uprava Ministarstva finansija Srbije, ne iznoseći pojedinosti.

U saopštenju je navedeno da se terete za poresku utaju i pranje novca, te da su uhapšeni po nalogu Posebnog odeljenja Višeg javnog tužilaštva za suzbijanje korupcije.

Navedeno je da je jedan vlasnik privrednog društva, od 16. avgusta 2018. do 25. februara 2022. sa svog poslovnog računa, na osnovu lažnih faktura o navodno pruženim građevinskim uslugama, uplatio više od 408 miliona dinara na račune dva privredna subjekta.

Uplaćen novac je na osnovu lažnih faktura prenošen na račune više desetina „paušalnih radnji i fizičkih lica i na račun vlasnika jprivrednog subjekta iz Kosovske Mitrovice“.

On je uz zadržavanje određene provizije, vratio deo novca od 374 miliona dinara, na koje nije obračunat i plaćen porez na prihod od kapitala od više od 66 miliona dinara.

„Na taj način, koristeći lažne fakture o navodno primljenim građevinskim uslugama, u poslovnim knjigama su neosnovano uvećavani troškovi i izbegnut obračun i plaćanje poreza na dobit od više od 62 miliona dinara“, piše u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar