Porfirije: Brinemo za nesporazume u svetu, a međusobno se neretko mrzimo

Vesti 02. jun 202212:302 komentara
Izvor: Beta/Amir Hamzagić

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije rekao je da "brinemo za nesporazume u svetu, za događaje u kojima nismo učestvovali i možda ne zavise od nas, a međusobno smo isključivi, ispunjeni, neretko, mržnjom".

„Znamo svi da ne možemo odoleti ponekad i osuđivanju, ogovaranju i isključivosti. Ali, zato postoji tajna praštanja i tajna pokajanja“, rekao je patrijarh Porfirije, na liturgiji u crkvi Vaznesenje Gospodnje, povodom Spasovdana – slave Beograda, pozivajući da „nam Gospod bude na prvom mestu“.

Povezane vesti

On je naglasio i da crkva ne postoji da bi sačuvala nešto što je prolazno.

„U istoriji je sve promenljivo i relativno, neki stariji među nama nisu promenili svoju adresu od kad su se rodili do danas, a promenili su ko zna koliko naziva država. Ali Crkva Hristova je neprolazna jer je Bog večan“, naglasio je patrijarh Porfirije.

On je poručio da „niko ne treba da nam kaže kako treba da živimo“.

„To nam je rekao Hristos i zato slavimo slavu Spasovdan, jer smo se opredelili za Hrista, to Beograd ovim pokazuje. Ne treba nama da neko kaže koje su naše vrednosti“, rekao je patrijarh Porfirije.

Nakon liturgije on je služio pomen u porti, kod mermernog krsta, građanima koji su tu poginuli u nemačkom bombardovanju Beograda 6. aprila 1941.

U popodnevim satima, u 18.00, patrijarh Porfirije predvodiće Spasovdansku lituju od ove crkve do hrama Svetog Save, gde će se pomoliti za mir.

Domaćin slave ove godine je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Komentari

Vaš komentar