Kako se glasalo: Porfirije imao glas više u odnosu na Irineja bačkog

Vesti 18. feb 202119:29 > 21:1545 komentara
Tanjug/Tanja Valič

Srpska pravoslavna crkva izabrala je novog 46. patrijarha - Porfirija, dosadašnjeg mitropolita zagrebačko-ljubljanskog, a prvi put, u poslednjih mnogo izbornih sabora, sva tri kandidata za patrijarha izabrana su u prvom krugu. Po pravilima, izvučena je koverta sa imenom novog patrijarha iz knjige Svetih jevanđelja, od tri kandidata koji su imali najviše glasova.

Prethodno je, na glasanju, Porfirije osvojio 31 glas, vladika Irinej bački 30, episkop Jefrem banjalučki 24, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije 17 i vladika diseldorfski i cele Nemačke Grigorije 13, saznaje N1 u SPC.

Povezano:

Liberalniji kandidati za novog srpskog patrijarha su dosta dobro prošli, iako se u crkvenim krugovima razume da je država snažno lobirala baš protiv njih.

Na Saboru SPC za novog 46. patrijarha izabran je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije. Monah Matej iz manastira Sisojevac izvukao je kovertu sa imenom novog patrijarha iz knjige Svetih jevanđelja, u kom su se nalazile koverte sa imenima tri kandidata koji su imali najviše glasova.

Proces je počeo liturgijom koju je predvodio mitropolit dabrobosanski Hrizostom, a koji je bio na čelu SPC kao najstariji član Sinoda do izbora patrijarha.

Sednica Sabora SPC je počela oko 12h, a završila se nešto pre 15.45h.

Komentari

Vaš komentar