Porodica Đoković: Novak nije prekršio nijedan zakon vlasti Australije

Vesti 06. jan 202214:21 > 15:19 130 komentara

Porodica najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića smatra da je odluka da mu se zabrani ulazak u Australiju isključivo politička. Novakov brat Đorđe Đoković kazao je na konferenciji za novinare u Beogradu da Novak nije prekršio nijedan zakon, nijedno pravilo Federalnih vlasti Australije, koje su mu uskratile vizu za ulazak u zemlju i tako ga onemogućile da učestvuje na Australijan openu u Melburnu koji počinje 17. januara, čiji je devetostruki šampion. Njegov otac Srđan poručio je da Novaka neće baciti na kolena i vlastima Australije poručio da treba da ih bude sramota. Stric najboljeg tenisera sveta Goran Đoković poručio je da je Novaku sada teško i da je on izlazio kao pobedik kad je najteže, dok Dijana Đoković, Novakova majka, kaže da on žrtveno jagnje i pobednik sa velikim "p".

Đorđe Đoković je dodao da je Novak sve vreme u prethodnih mesec dana komunicirao sa Teniskom federacijom Australije i „zajedničkim snagama su došli do izuzetka sa kojim su Novak, a i ostali teniseri ušli u Australiju, imao je isti dokument kao i nekolicina drugih tenisera koji su već na tlu te zemlje, ali je jedini zadržan na granici i jedini kojem je uskraćen ulazak“.

Pojasnio je da Novak Đokiović nije direktno komuinicirao sa Federalnim vlastima Australije, već preko Teniske federacije te zemlje.

Povezane vesti

„Ispoštovan je svaki protokol australijskih vlasti od novembra… Kada je došao na aerodrom, granična policija ga je zaustavila, i tada je počelo maltretiranje koje može da se nazove ozbiljnim diplomatskim prekršajem prema sportisti koji je i diplomata Republike Srbije. Odveli su ga u izolacionu sobu gde su ga granični policajci ispitivali, Prvih 45 minuta je komunicirao sa porodicom i svojim timom, i tada je prekinut svaki kontakt, oduzet mu je telefon na tri i po sata, posle čega mu je vraćen telefon i odveden je u još jednu izolacionu sobu, koja je i aerodromski pritvor“, rekao je Đorđe Đoković.

Dodao je da „nakon što je pala odluka da mu (Novaku) se neće odobriti viza za ostanak u Australiji, po izlasku sa aerodroma je prošao kroz detektor za metale gde mu je oduzeta sva imovina i koferi, ostavljen mu je samo telefon“.

„Otišao je u migrantski hotel, u prljavu sobu, bez ikakve imovine, za koju mu je rečeno da će je dobiti tek pri povratku u Evropu“, naveo je Đorđe Đoković i podsetio da će konačna odluka o tome da li će Novaku biti odobren ostanak u Australiji biti doneta u ponedeljak, do kada neće biti deportovan.

Navodi da bi Novak mogao pre toga i sam da se vrati u Evropu, ali ukoliko bi to uradio pretila bi mu zabrana ulaska od tri godine.

„Mislim da to ne želi da uradi, želi da izgura pravdu do kraja, a tretiran je kao kriminalac, on nije napravio nijedan zakonski prekršaj“, rekao je Đorđe Đoković.

On se zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić i „svima koji pomažu da se Novaku pre svega obezbedi adekvatan smeštaj, jednom ambasadoru i najboljem sportisti na svetu i da mu se pruži sloboda koju zaslužuje“.

Srđan Đoković: Ovo je politička borba

Otac Novaka Đokovića, Srđan, kaže da je Novak u zatočeništvu.

„Naš Novak, naš ponos. Novak je Srbija, a Srbija je Novak, gaze Novaka samim tim i Srbiju. Taj prvi čovek daleke zemlje Australije Skot Morison, čije ime sve govori na srpskom, se drznuo da napada Novaka i da ga proteruje. Oni su hteli da ga potcene, da ga bace na kolena, ne samo njega, već i Srbiju. Mi smo ponosan narod, civilizovan, nikoga nismo napadali samo smo se branili, to sada radi i naš ponos, naša dika, Novak. Svojim ponašanjem prema organizatorima, domaćinima, on pokazuje iz kakve zemlje dolazi. Mi se ponosimo svojom zemljom, našim svetlom na kraju tunela, to nam neće ugasiti politička oligarhija, ovo je politička borba. On je ispunio sve uslove koji su bili potrebni da uđe i osvoji još jedan taj njihov čuveni Australijan open i on bi ga osvojio jer je to Novak, najbolji teniser i najbolji sportista na svetu, ali to ne mogu da izgovore ti stručnjaci iz zapadnog sveta koji misle da je svet njihov“, rekao je Srđan Đoković.

On kaže da je Novak kao Isus, koga su takođe razapinjali, ali je on izdržao i živ je među nama.

„Novaka pokušavaju na isti način da razapinju, da ga potcenjuju, da mu rade sve i svašta, moja baba iz Crne Gore je govorila ‘sram te bilo od guz*ce, kad obraza nemate’, da to radite Novaku – najboljem sportisti na svetu i najboljem čoveku na svetu, sram ih bilo i sramota. On će izdržati, kao što smo i mi izdržali, nismo dali na sebe niti ćemo dati ikada. Mi smo ponosan sprski narod, čiji je predstavnik, idol, naš Novak, i ne samo naš već i celog slobodarskog sveta. Neće ga baciti na kolena, neki pogrdno kažu Novak Balkanac je dobio specijalno izuzeće, sram ih bilo, nije Novak dobio već jos i 26 tenisera, isti dokument je podneo Novak kao i oni. Njima nisu pravili problem, Novaka su hteli da ponize. Mogli su da kažu ‘nemoj da dolaziš’, ali ne. Drže ga u zatvoru, uzeli su mu sve stvari i novačnik, ostavili su mu samo mobilni telefon, nema gde da se presvuče. Naš Novak je zatočenik tih skotova, sram ih bilo, ovo nije borba Novaka i Srbije već sedam i nešto milijardi ljudi na svetu za slobodu govora, ponašanja. Nijedan zakon Novak nije prekršio. Novače, svi smo uz tebe“, zaključio je Srđan Đoković.

Goran Đoković: Šovinistička vlast, ko se usudio da ide protiv Novaka nije dobro prošao

Stric najboljeg tenisera sveta Goran Đoković kaže da Australijan open više nije isti turnir i da ostali sada mogu da igraju među sobom.

„Šovinistička vlast, to što su uradili je drsko, to će biti poražavajuće za njih. Novaku je sada teško, mi smo ponosni što smo sa Balkana, jedva su čekali da Novak ne dođe da bi mogli da osvoje turnir, jedino tako i mogu. Važno je da je on jak, sa svih strana sveta dobija podršku, ja nijednu lošu vest nisam video. Postoje oni koji ga mrze jer je svoj, ja kao stric sam tu da pomognem, sad je sve jasno. I kada je najteže on je izlazio kao pobednik, ko se usudio da ide protiv njega nije dobro prošao“, kazao je Goran Đoković.

Dijana Đoković: Novak je žrtveno jagnje i pobednik sa velikim „p“

I za Novakovu majku cela situacija je jako teška, jer kaže da on to nije ničim zaslužio.

„On koji je devet puta osvajao njihov turnir. Sada je politički stav da ne sme da uđe u Australiju, da ne sme da igra, da ga drže u hotelu i da nema kontakt sa nama. Ovo je čisto politički atak na Novaka Đokovića, da ne bude najbolji svih vremena, on je žrtveno jagnja i veliki pobednik sa velikim ‘p’. On je neko ko je relovucionar i neko ko menja svet, nadamo se da će ostati psihički zdrav, da mu neće skresati krila“, rekla je Dijana Đoković.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare