Porodica tražila pomoć države i Beograda za tek rođene četvorke, ali – para nema

Vesti 16. avg 202213:13 > 13:58 65 komentara
TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ

Iris, Inda, Irina i Ina, sestrice stare samo četiri meseca, rođene u istom danu, zdrave su i napredne bebe, koje dobijaju svu pažnju i ljubav roditelja Marije i Đorđa Gaćeše, ali i starije sestre, dvoipogodišnje Iskre. Međutim, sva ljubav ovog sveta ne može da kupi pelene i dohranu, na šta, iz budžeta ove porodice, odlazi čak 90.000 dinara svakog meseca, dok su ostali troškovi na čekanju.

U nadi da će im obezbediti ove najneophodnije potrebe za četvorke, dok ne napune dve godine, roditelji su pisali Gradu Beogradu, predsedniku države Aleksandru Vučiću i Ministarstvu za demografiju. Odgovor je kod jednih izostao, a kod drugih je glasio da – nema para, piše Nova.rs.

„Nismo mi socijalno ugrožena porodica kojoj treba milostinja, ali bi nam mnogo značio vetar u leđa. Radni smo i vredni ljudi, koji žive u zemlji gde cene skaču svakoga dana, a plate se ne pomeraju. Troškovi života sa petoro dece su ogromni. Odrekli smo se svih naših prohteva, za nas dvoje kupujemo samo najosnovnije, ako treba da jedemo paštetu i hleb svaki dan, u redu, ješćemo. Važno je samo da preživimo, da ostanemo zdravi, jer potrebni smo našoj deci. Strašno je što država i grad ne mogu da obezede ovakvu vrstu pomoći za porodice sa petoro dece i što moramo da molimo“, priča za Nova.rs Marija, mama pet ćerki.

Roditelji ovih devojčica, od Grada Beograda tražili su pelene i dohranu za bebe, dok ne napune dve godine.

„Nisu nam odobrili. Tražili smo da nam izađu u susret, kao što je bebama porodice Krstić u Subotici grad obezbedio pelene i dohranu do 24. meseca života. Njihov primer navela sam u molbi koju sam poslala Gradu. Međutim, kada smo konačno dobili odgovor, pisalo je da ne postoji budžet koji može da nam ispuni ovaj zahtev. Međutim, kada smo se obratili za pomoć, za peto dete, koje inače ne postoji za državu Srbiju, jer se za peto dete ne dobija roditeljski dodatak, morala sam da naglasim da je rođeno iz prvog porođaja. Tek onda su pomogli i Grad je starijoj ćerki odobrio roditeljski dodatak u visini od 19.000 dinara mesečno. Nažalost, to nije ni blizu dovoljno da pokrije naše mesečne troškove“, naglašava Marija, koja inače radi kod privatnika i prijavljena je na minimalnu zaradu, a dok je na porodiljskom prima platu od 28.000 mesečno.

TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ

Marijin suprug, Đorđe, zaposlen je u zdravstvenoj ustanovi, a njegova mesečna primanja su ispod proseka za našu zemlju.

„Mesečno potrošimo 90.000 dinara samo na pelene i dohranu za bebe, ali ta cifra će s vremenom da pada. One će kroz nekoliko meseci jesti čvrstu hranu, sa dve godine neće više nositi pelene i ti troškovi neće postojati. To je razlog zašto sada tražimo pomoć, da izdržimo još godinu i po dana, a da nam se životi ne pretvore u pakao“, objašnjava mama.

Međutim, niko u državi, ni u gradu, za ovu porodicu nema razumevanja.

„Vrtić, odeća, obuća, hrana za starije dete i za nas, računi, struja, infostan, telefon, nisu tu samo pelene i dohrana problem, imamo mi „brdo“ troškova. Ipak, rešili bismo ih nekako, kada ne bismo morali da dajemo tih 90.000 svakog meseca. Deci četiri puta nedeljno dolazi fizijatar, koji košta 2.500 dinara po detetu. Nama je doktorka izašla u susret i spustila cenu na 1.000, ali i to kada se sabere, mnogo je. Ne možemo da ih vodimo u Sokobanju, niti da ostavimo Iskru samu kod kuće. Babe i dede imaju dosta godina i bolesni su, tako da nisu u mogućnosti da čuvaju četiri bebe, prosto ne mogu da pomognu u meri koja je nama potrebna“, priča Marija.

Opšrinije čitajte na Nova.rs.

Zamenica gradonačelnika: Porodici isplaćeno 630.840 dinara

Zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović izjavila je da je do danas porodici Gaćeša, koja sada broji petoro dece, isplaćena novčana pomoć u vrednosti od 630.840 dinara, javlja Beoinfo.

„Kad je reč o porodici Gaćeša, činjenica je da je roditeljski dodatak i novčana davanja od Grada majka dece Marija Gaćeša, ostvarila još u aprilu, odmah nakon porođaja, te da je isplata je bila u maju“, kazala je Vidović.

Prema njenim rečima, Grad Beograd je nakon kontakta s porodicom i u dogovoru s njom omogućio da ta porodica posredstvom Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu u julu 2022. godine ostvari pravo na novčanu pomoć u vrednosti od 51.700 dinara, koja je isplaćena 13. jula.

Takođe, napominje Vidović, porodica je ostvarila pravo i na interventnu jednokratnu novčanu pomoć u vrednosti od 459.140 dinara za kupovinu hrane, zadovoljenje osnovnih životnih potreba, nabavku pet metara drva za ogrev i poboljšanje uslova stanovanja, sredstvima koja se, posredstvom Sekretarijata za socijalnu zaštitu, uplaćuju Gradskom centru iz budžeta Grada Beograda, koja im je isplaćena 27. jula ove godine.

Time je, do danas, porodici Gaćeša na ime gradskih prava uplaćeno 120.000 dinara, a posredstvom Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu još 510.840 dinara, objasnila je zamenica gradonačelnika Beograda, čime su, kaže, aktuelno iscrpljene zakonske mogućnosti iz oblasti socijalne zaštite i finansijske podrške porodici sa decom, jer postoje propisana ograničenja.

Ona je podsetila da je veliki broj porodica kojima je potrebna pomoć, zbog čega ne bi bilo u redu da se posredstvom medija sprovodi pritisak na Grad Beograd, koji je iscrpeo zakonske mogućnosti za pomoć toj porodici.

Zamenica gradonačelnika je podsetila da se rate za roditeljski dodatak uplaćuju redovno, na mesečnom nivou po rešenjima za roditeljski dodatak za drugo, treće i četvrto dete, kao i da porodica mesečno po osnovu gradskih i republičkih prava dobija 64.311,72 dinara.

Komentari (65)

Vidi sve komentare