Porodice žrtava „Oluje“: Hrvatska slavi zločine i etnički progon kao pobedu

Vesti 04. avg 202209:16 > 10:1829 komentara
JOEL ROBINE / AFP

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih, poginulih i prognanih lica ukazuje u saopštenju da je u akciji "Oluja" i neposredno posle nje ubijeno i nestalo 1.861 lica srpske nacionalnosti, od toga 1.211 srpskih civila, među kojima je više od 60 odsto bilo starije od 60 godina, kao i 548 žena i dvanaestoro dece.

Pročitajte još:

Koordinacija navodi da je u „akciji etničkog progona“ trajno proterano preko 220.000 Srba, zapaljeno je više od 20.000 srpskih kuća i objekata, a preko 40.000 stanova u svojini Srba trajno uzurpirano.

Ocenjuje se i da Hrvatska svake godine 5. avgusta slavi masovne ratne zločine i etnički progon počinjen nad Srbima „kao nekakvu pobedu“.

„Danas je u hrvatskom društvu prevladava neistina da su Srbi dobrovoljno otišli, jer nisu hteli da žive u Hrvatskoj’, a ne da su sistematski proterani, upotrebom vojne sile, uz masovne ratne zločine“, navodi se u saopštenju Koordinacije.

Prema stavu Koordinacije, sve relevantne hrvatske političke stranke vide samo „osobodilačku“ stranu „Oluje“, a ne i njenu zločinačku stranu, što ukazuje da je hrvatsko društvo daleko od suočavanja s prošlošću i objektivnog sagledavanja događaja iz bliže i dalje prošlosti.

„To je uslov za iole normalan život Srba u Hrvatskoj“, napominje Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih, poginulih i prognanih lica.

Uz poruku da je „Oluja“ bila državni projekat vlasti u Hrvatskoj, Koordinacija zaključuje da iz toga proizlazi odgovornost i dužnost Hrvatske da procesuira odgovorne za počinjene ratne zločine, omogući povratak prognanih Srba, kao i potpunu restituciju njihovih imovinskih i drugih prava.

Linta: „Oluja“ završni čin proterivanja srpskog naroda iz Hrvatske

Vojna akcija „Oluja“je završni čin proterivanja srpskog naroda sa područja današnje Hrvatske, izjavio je za RTS predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

On smatra da nije moguće pomirenje, jer u Hrvatskoj ne postoji bilo kakva spremnost na suočavanje sa svojom, kako je rekao, zločinačkom prošlošću.

Zato je, prema mišljenju Linte, važno da Srbija donese u Skupštini Rezoluciju o zločinu nad Srbima, Romima i Jevrejima u NDH i zakonom odredi Dan sećanja na žrtve.

Takođe, Linta naglašava da je važno da se s Hrvatskom razgovara o svim problemima kako prognanih Srba, tako i onih koji žive u toj državi.

Komentari

Vaš komentar