Porodici preti prisilno iseljenje iz kuće: Ne pristaje na nadoknadu koju su joj namenili Putevi Srbije

Vesti 30. dec 202320:00 56 komentara

Članovi porodice Bođa učinili su sve da se njihov glas čuje, ali za sada uzalud. Njima, naime, preti prisilno iseljenje iz kuće na Novom Beogradu, koja je u postupku eksproprijacije. Potpisali su o tome i sporazum sa Putevima Srbije, ali tvrde da su nasamareni. Zbog toga je najmlađi član porodice do juče štrajkovao ispred sedišta te firme.

Sa transparentom ispred JP „Putevi Srbije“ Uroš Bođa je proveo tri dana i dve noći u štrajku glađu i žeđu.

„Ja to ne želim nikome da doživi. Da se u decembru ovde bori za svoju pravdu. Ja sam se ovde borio za svog oca i majku“, rekao je Uroš Bođa.

Sa kojima Uroš živi na Novom Beogradu, u kući od 100 kvadrata, za čiju ekspropriaciju je ovoj porodici JP „Putevi Srbije“ dalo svega 50.000 evra, čime ih, kako tvrde, ovo preduzeće oštetilo za više desetina hiljada evra.

„Gde ću ja sa tih 50.000? Da dam za pet-šest godina kao postanar te pare, a oduzeta mi je imovina? Krov nad glavom, jedino što sam imao, topli dom. Razorili su me, pakao od života napravili, naneli duševni bol“, priča otac Milanko Bođa.

Vreme koje je porodici dato da se iseli otkucava. A u zamenu za dom ponuđena im je procenjena građevinska vrednost objekta, iako je po Zakonu o ekspropriaciji preduzeće dužno da vlasniku kuće isplati tržišnu vrednost za tu nepokretnost.

„Cilj ekspropriacije je da se vlasnik eksproprisane imovine nikako ne dovede u nepovoljniji položaj od onog u kojem se nalazio pre ekspropriacije, u ovom slučaju se upravo to dogodilo. Za dobijeni novac ova porodica ne može da kupi objekat ni na istoj lokaciji i iste površine“, pojašnjava advokatica porodice Bođa Jovana Sretković.

U Putevima Srbije za N1 kažu da u ovom postupku nema ničeg spornog, jer je porodica Bođa u oktobru prošle godine potpisala sve sporazume i praktično pristala na ponuđenu nadoknadu. To je Urošu dok je štrajkovao ispred sedišta Puteva Srbije poručio i direktor te firme Zoran Drobnjak.

Ali ponuđeno je porodica morala da prihvati, jer bi u suprotnom, kako tvrde, morali da uđu u sudski postupak koji može trajati i nekoliko godina, a privremeni smeštaj za to vreme im nije odobren.

N1

„Prihvatio ne prihvatio mi ćemo vas raseliti, srušiti. Šta sam ja mogao? Tražio sam da mi daju smeštaj dok traje suđenje. Nemam gde. Nisu ni to dali. Prosto sam bio nateran, pod pritiskom. To je čista obmana bila“, ističe Milanko Bođa.

Advokatica porodice napominje da je u ovom slučaju postupljeno po posebnom zakonu, koji više nije na snazi, a ne po zakonu o ekspropriaciji koji važi godinama i Ustavom Srbije zbog čega su podneli inicijativu Utavnom sudu čiji se epilog čeka.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare