Porodilja izgubila bebu: Nisu me upućivali u bolnicu uprkos visokom pritisku

Vesti 24. jan 202119:22 31 komentara

Dijana Lazić iz Vrnjačke Banje, koja je pre tri nedelje izgubila bebu na porođaju, smatra da je uzrok tome neodgovornost lekara iz bolnice u Kraljevu koji joj je pratio trudnoću. Dijana za N1 kaže da je ginekolog i pored krvarenja, konstantnog visokog pritiska i oteklih nogu i ruku, insistirao da uđe u deveti mesec. Posle dvadesetak dana od pojavljivanja ovih simptoma, Dijani se zdravstveno stanje znatno pogoršalo. Hitno je porođena, ali beba nije spasena.

I pored toga, što je početak pogoršanja zdravstvenog stanja Dijane Lazić ukazivao na to da su lekari iz Kraljeva morali da je hospitalizuju, prate njeno stanje i eventualno porode u osmom mesecu, na kraju su se borili da Dijanin život. Beba, dečak od dva kilograma i 700 grama, nažalost nije preživeo. Posle nekoliko reanimacija i pokušaja da ga spasu u Kliničkom centru u Kragujevcu, preminuo je.

„Razmišljam puno o bebi… Nije meni cilj da nešto izguram. Želim da druge žene ne prolaze kroz ovo što se meni desilo“, počinje uplakanim glasom svoju priču tridesettrogodišnja Dijana Lazić.

Prvi simptomi koji su ukazivali na to da se nešto dešava sa Dijaninom trudnoćom, pojavili su se u prvoj polovini decembra. Posle dva dana provedena u bolnici u Kraljevu, zbog krvarenja i visokog pritiska, puštena je kući. Kaže da su joj lekari rekli da to nije ništa neuobičajeno kod trudnica. Međutim, Dijana je narednih dvadeset dana stalno imala visok pritisak, otekline, i kaže da je sve vreme o tome obaveštavala ginekologa koji joj je pratio trudnoću. Međutim, odgovor koji je dobijala bio je da treba da sačeka još koji dan i uđe u deveti mesec. A onda je 31. decembra počela da krvari i gubi svest, i hitno je prebačena u bolnicu.

„Odmah su me stavili na krevet. Lekar koji me primio kada je video kako krvarim, izmerio je pritisak i počeo da galami, pitajući me gde sam bila do sada. Nisam znala gde nalazim, jer sam bila bez svesti. Polivali su me stalno vodom da se povratim. Rekla sam mu da to treba da pita svog kolegu koji mi je vodio trudnoću. Uradio je ultrazvuk i rekao da beba nema puls. I ja sam se ponovo onesvestila. Babice su me ponovo povratile, i ja sam samo pitala doktora da li može da spasi bebu. Rekao je da ne razmišljam o tome, jer sada se spašava moj život“, priča Dijana Lazić.

Beba se, kako nam je majka ispričala, dva dana borila sa više od deset reanimiranja, a onda je preminula 2. januara u Kragujevcu.

Dijana Lazić, Vrnjačka Banja
N1

Dijana kaže da je odmah sutradan na sopstvenu odgovornost izašla iz bolnice. Kako je rekla za N1, i dalje nema kompletnu istoriju bolesti, a suprug Lazar kaže da su im iz kraljevačke bolnice poručili da će to jedino sudskim putem moći da dobiju.

N1: Hoćete da pokrenete sudski postupak?

„Da. Na sve načine ćemo pokušati. Sve što bude do mene, učiniću“, kaže otac Lazar Mijatović.

Iz Opšte bolnice u Kraljevu za N1 su samo odgovorili da se Dijana Lazić porodila 31. decembra u 14.25 sati, hitnim carskim rezom. Nijedan drugi podatak nismo dobili, već su se za ostale informacije pozvali na odredbe Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, kako su napisali „radi zaštite prava na privatnost porodilje“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare