Portparol vlade Kosova: Vašingtonski sporazum nelegitiman, potpisao ga je Hoti

Vesti 18. jun 202122:42 8 komentara
ANADOLIJA/Erkin Keci

Sporazum postignut u Vašingtonu nema pravnu vrednost, jer nikada nije poslat Skupštini Kosova, rekao je portparol kosovske vlade Perparim Krueziu i dodao da će se na sledećem sastanku premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Briselu postići dogovor o agendi novog dijaloga.

Krueziu je u intervjuu za Ekonomia Online rekao da sporazum potpisan u Vašingtonu između Kosova i Srbije nije legitiman zato što ga je potpisala Hotijeva vlada, koja je po njemu bila nelegitimna, prenosi Kossev.

Dodao je da su u kontaktu sa SAD radi zajedničkog rada na temama od zajedničkog interesa.

Povezane vesti:

„Da ponovim dugogodišnji stav premijera Kurtija, moram da kažem da pre svega taj dokument nema vrednost i pravnu prirodu jednog sporazuma, jer nije usvojen u Skupštini da se raspravlja ili da dobije podršku Skupštine i kao takav sa pravom se naziva kao dokument sa jednostranim obavezama vlade, koja je u vreme potpisivanja ovog dokumenta bila bez legitimiteta, a zatim je u međuvremenu dokazano da ne uživa potrebnu zakonitost da bi bila vlada“, rekao je Krueziu.

Krueziu je rekao da je na sastanku 15.juna u Briselu Vlada Kosova jasno stavila do znanja da je uzajamno priznavanje jedina finalizacija koju Kosovo prihvata.

“Sastanak 15. juna bio je sastanak za dijalog. Dakle, ne sastanak u okviru procesa dijaloga. To je bio sastanak na kojem je premijer Kurti u pratnji potpredsednika vlade Bisljimija izrazio i predstavio viziju ove vlade u pogledu dijaloga, zahtevajući da kao budući proces ne bude sličan prethodnom koji je bio neusklađen i bez prethodno dogovorene agende“, izjavio je on.

Stoga je, kako je dodao, tokom sastanka postalo jasno da se zalažemo za dijalog koji je dobro pripremljen sa preliminarnim principima i da na početku procesa postoji saglasnost strana o glavnim elementima konačnog sporazuma, što znači da će biti uzajamno priznavanje kao otvoreni zahtev Kosova i kao očekivanje i zahtev SAD izraženi pismom predsednika Bajdena.

Povodom izveštaja premijera Skupštini za sastanak u Briselu, rekao je da ako postoji ili poziv od Skupštine ili parlamentarne Komisije za spoljnu politiku, Kurti je otvoren da se odazove.

Međutim, rekao je da će prilikom sledeće runde biti sastanci sa posrednikom, tako da će biti pokušaja da se postigne dogovor o agendi novog dijaloga, gde će se razgovarati o temi nestalih, što je jedna od najvažnijih tema u bilo kojoj diskusiji sa srpskom stranom.

Vlada Kosova je maksimalno posvećena rešavanju pitanja nestalih osoba i to traži na svakom sastanku koji je deo bilo kog procesa koji može poslužiti njegovom rešavanju, naglasio je Krueziu.

„Sledeći sastanak je sastanak koji je u službi sledećeg dijaloga. Prvi sastanak bio je samo informativnog karaktera na kome su predstavljeni stavovi Kosova i njegov stav o dijalogu. Na sledećem sastanku biće održani posredni sastanci sa medijatorom, tako da će biti pokušaja da se postigne dogovor na dnevnom redu novog dijaloga, jer je ovo neophodno koliko je i nepremostivo napraviti razdvajanje između ovog dijaloga i onog prvog“, naveo je on.

Komentari (8)

Vidi sve komentare