Poruka iz Zagreba: ZSO i prijem Kosova u Savet Evrope bili bi dobar prvi korak

Vesti 03. feb 202321:48 6 komentara
domagoj hajduković n1
N1

Predsednik odbora za evropske poslove u Saboru Hrvatske Domagoj Hajduković ocenio je u Crvenoj liniji N1 da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine proces i da bi prvi korak u tom procesu trebalo da bude formiranje ZSO i prijem Kosova u Savet Evrope.

„Ono što je bitno je da proces traje, da se njemu pristupi iskreno sa obe strane, da nemamo ovako dugačke zastoje u procesu, i odgovornost je obe strane da je taj proces u toku. Ako je formiramnje ZSO nešto što je bitno za srpsku manjinu, ono što je uostalom i obećano u ugovorima, mislim da bi se tome trebalo i pristupiti. Samo opet, treba pregovarati i treba ponekad i biti strpljiv“, rekao je Hajduković.

Dodao je i da Kosovo ne može „večito čamiti u nekom limbu“.

„Dakle, UN sada ne, očito se još nisu stekli uslov, ali Savet Evrope ne vidim zašto ne. To je prvi korak“, poručio je hrvatski parlamentarac.

Gost Crvene linije bio je i predsednik Komisije za nestala lica i nekadašnji načelnik Kosovskog okruga Veljko Odalović koji je rekao da je formiranje ZSO hodogram kako bi se Srbi vratili u kosovske institucije koje su napustili zbog nepoštovanja Briselskog sporazuma.

„Da se onda razgovara, iza toga kada to zaživi“, rekao je Odalović, ali je na direktno pitanje da li bi ishod tih razgovora mogao da bude prijem Kosova u UN, odgovorio odrično.

Celu emisiju Crvena linija možete pogledati u video prilogu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare