Poseta patrijarha kao „lopta“ u političkoj igri Prištine i Beograda

Vesti 05. jan 202319:29 21 komentara

Kada je krajem decembra pokušao da ode na Kosovo, patrijarh srpski Porfirije zaustavljen je na administrativnom prelazu jer nije imao dozvolu da ode u Pećku patrijršiju. Sada, kada je dobio dozvolu, po svemu sudeći ostaće u Beogradu. Da li je problem u tome ko je tražio da se Porfiriju omogući poseta, i da li je u pitanju još jedno poitičko prepucavanje Beograda i Prištine?

Rampa na Merdaru dočekala je patrijarha Porfirija 26. decembra. Tada je kosovsko ministarstvo spoljnih poslova tražilo da osudi ili se ogradi od, kako je navedeno „postupanja članova Crkve koji pružaju podršku kriminalnim grupama na severu Kosova“, koji su „odgovorni za podizanje barikada“.

POVEZANE VESTI:

Uoči Badnjeg dana Vlada Kosova objavljuje da je na inicijativu ministra za zajednice i povratak poseta odobrena.

„Najava patrijarha Porfirija da planira da uđe na Kosovo bez telohranitelja je još jedan dokaz da je Kosovo bezbednija zemlja od Srbije“, saopšteno je iz Vlade u Prištini.

Nakon saopštenja Vlade Kosova upitao se tabloid Informer da li je moguće da je patrijarh dozvolu tražio od Kurtija i Rašića: „BOŽE, SAČUVAJ I SAKLONI! Pa, je l’ moguće da je partrijarh tražio dozvolu Kurtija i ološa Rašića da uđe na Kosovo?!“

Nakon toga preneto je i saopštenje Srpske pravoslavne crkve uz bombastičan naslov: „OGLASIO SE PATRIJARH: LITURGIJU NA BOŽIĆ SLUŽIĆU U HRAMU SVETOG SAVE, A U PEĆ ĆU IĆI KAD SAM ODLUČIM, A NE PO ‘ODOBRENJU’ POLITIČARA IZ PRIŠTINE!“

Saopštenje zapravo glasi da će po unapred utvrđenom rasporedu patrijarh srpski Porfirije na praznik Rođenja Isusa Hrista, u ponoć, služiti Liturgiju u hramu Svetog Save na Vračaru.

„Njegova Svetost će u svoju Stavropigijalnu lavru Pećku Patrijaršiju i u posetu sveštenstvu i vernom narodu Eparhije raško-prizrenske otići u skladu sa svojim programom i nahođenjem, koji nisu vezani ni sa jednim političkim kontekstom ili sa bilo kojom ličnošću iz političkog života“, objašnjava se u saopštenju Crkve

Rašić: Moje je bilo da pokušam šta je na meni

N1

Ministar u Vladi Kosova Nenad Rašić kaže da je, tokom ustoličenja u Peći, patrijarh poslao važne poruke o odnosima Srba i Albanaca i da je to bio jedan od razloga zbog kojih je kako kaže pokušao da izgladi stvari.

„Poslao jednu od najlepših poruka koju sam ikad čuo od bilo kog sveštenog lica. I time je moja žalost veća. Ali moje je bilo da pokušam šta je na meni, a takođe svako od nas nosi, to je onaj verski izraz, nosi svoj krst. Pa videćemo svako od nas da li će nam krst biti do kraja beo“, poručuje Rašić.

Krstić: Zabrana posete u suprotnosti i sa kosovskim zakonom

milan krstić n1
N1

Docent na fakultetu političkih nauka Milan Krstić kaže da zabrana ulaska patrijarha krši pravo na slobodu kretanja i verske slobode te da je i u suprotnosti sa kosovsim zakonom koji se odnosi na religijske zajednice.

„Ovde je Kurti želeo da pošalje poruku da će on da bude voljan da poštuje te norme ukoliko zahtev za poštovanje tih normi dođe od onih koji hoće sa njim direktno da sarađuju pod njegovim uslovima, kao što je to Rašić, i mislim da je u tom kontekstu čitav ovaj slučaj danas politizovan, odnosno upotrebljen, a iz ugla Beograda i zlopotrebljen“, ističe Krstić.

Veruje da bi patrijarh na Kosovo otišao da nije bilo eksplicitnog političkog konteksta. U političkom kontekstu su najavljene brojne posete zapadnih diplomata kako bi bio nastavljen dijalog Beograda i Prištine koji se za sada čini neizvesnim.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare