Poslanica EP pozvala Srbiju da se hitno pridruži sankcijama protiv Rusije

Vesti 24. nov 202222:29 6 komentara
Screenshot

Kopredsedavajuća Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije (POSP) Alesandra Moreti pozvala je srpske vlasti da se hitno pridruže sankcijama EU protiv Rusije i da se uzdrže od akcija u suprotnom smeru.

Moreti iz Poslaničke grupe Demokrata i Socijalista u Evroparlamentu je u Strazburu rekla posle 14. sastanka POSP da je usklađivanje zemalja kandidata za članstvo u EU sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Unije „od ključne važnosti u aktuelnom geopolitičkom kontekstu“.

Povezane vesti

„Potrebno je da Srbija, kao saveznik, pokaže napredak u tom pogledu. Srbija treba jasno i odlučno da izabere Evropu“, kazala je Moreti, šefica delegacije Evropskog parlamenta u POSP koji čine i poslanici Skupštine Srbije.

Ona je pozdravila što su na dvodnevnom sastanku POSP u Strazburu usvojene zajedničke preporuke u kojima se navodi da se Srbija do sada nije uskladila ni sa jednom restriktivnom merom EU protiv Rusije, zbog njenog rata protiv Ukrajine.

Moreti je kazala i da EU sve više brine ograničeni napredak ili nedostatak napretka Srbije u više važnih oblasti evrointegracija.

„U oblasti slobode medija i slobode izražavanja, primena medijske strategije ostaje od ključne važnosti, a nasilje i zastrašivanje novinara i drugih medijskih radnika nisu u skladu sa težnjama Srbije da se pridruži Uniji“, navela je.

Pozdravila je nastavak angažovanja Srbije na putu integracije u EU i navela da ohrabruje novu vladu da aktivno promoviše tu stratešku odluku u srpskoj javnosti, čija je podrška pristupanju Uniji trenutno najniža u regionu.

„Ukupan napredak procesa pridruživanja Srbije Uniji, uz usklađivanje sa restriktivnim merama EU protiv Rusije, i dalje zavisi od reformi u oblasti vladavine prava i od napretka u pregovorima o normalizaciji odnosa sa Prištinom, gde obe strane imaju potpunu odgovornost za hitnu deeskalaciju trenutne krize i za sprečavanje svakog nasilja koje bi moglo da se dogodi“, dodala je Moreti.

Komentari (6)

Vidi sve komentare