Poslanica Narodne stranke: Protiv Pašalića se vodi pet postupaka zbog mobinga

Vesti 25. feb 202317:36 3 komentara
TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

Poslanica Narodne stranke Ivana Parlić izjavila je da se protiv zaštitinka građana Zorana Pašalića "zbog mobinga" vodi pet postupaka pred Višim sudom u Beogradu i da je Upravnoj inspekciji podneto deset predstavki zbog različitih nezakonitosti i nepravilnosti.

Parlić je na sednici Skupštini Srbije upitala kako su zaštićeni građani koji rade kod Zaštitnika građana i iznela podatak da je za vreme Pašalićevog mandata instituciju napustila trećina zaposlenih, pa ih trenutno radi 73, a bilo ih je 102.

Prema njenim rečima, sve pritužbe ljudi lišenih slobode obrađuje samo jedan zaposleni i samo jedan zaposleni obrađuje sve tužbe koje se odnose na PIO fond, na radne odnose i socijalnu zaštitu, dok u timu za medije zaštitnika građana radi četvoro zaposlenih.

Navela da je tokom 2020. godine pokrenuto pet disciplinskih postupaka protiv pet zaposlenih u instituciji zaštitnika građana i da su svi postupci 2021. godine obustavljeni bez objašnjenja, ali je troje zaposlenih bilo „prinuđeno“ da napusti instituciju, saopštila je Narodna stranka.

„Ostaviti sudu da reši da li je bilo zlostavljanja“

Pašalić je kazao da bi trebalo ostaviti sudu da reši da li je bilo zlostavljanja na radu u toj instituciji i dodao da se jedna od tužbi ne odnosi na njega, a poručio je da je bespredmentno i nedozvoljeno prejudicirati presudu suda.

Naveo da i pored manjeg broja zaposlenih, Zaštitinik ima bolje rezultate nego pre njegovog dolaska, kada je radilo više od 100 zaposlenih.

Pod punom odgovornošću tvrdim da je stanje u zatvorima i položaj zatvorenika i pritvorenika bolji nego u većini evrospkih zemalja, istakao je Pašalić.

On je dodao da je spreman da svakom kom postavi pitanje pruži obrazložen odgovor, na osnovu čega bi građani mogli da donose sud.

Pašalić je istakao i da želi da se poboljša stanje osuđenih na najduže vremenske kazne.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare