Poslanici DS za razrešenje direktorke PU Pećinci zbog ispisivanja dece iz vrtića

Vesti 06. sep 202214:07 15 komentara

Poslanica i funkcionerka Demokratske stranke (DS) Dragana Rakić najavila je da će poslanici DS pokrenuti postupak za razrešenje direktorke predškolske ustanove u Pećincima Anite Volčevski, kao i da će se obratiti nadležnom ministarstvu i Upravnom odboru vrtića i ukazati da je Vočevski grubo prekršila prava deteta i izvršila diskriminaciju dece na osnovu političkog opredeljenja njihovih roditelja.

Povezane vesti

Roditelji dece koja su ostala bez mesta u vrtiću u Pećincima tvrde da iza svega stoje politički razlozi, a danas im je onemogućeno da se obrate javnosti iz hola Narodne Skupštine iako su došli na poziv poslanika Demokratske stranke. Zbog toga su se novinarima obratili ispred vrata Skupštine.

„Nama je zabranjeno da konferenciju držimo u holu Narodne skupštine, odnosno zabranjeno je majci jednog deteta koje je nezakonito ispisano iz vrtića u Pećincima, to je Jelena Mihajlović. Iz znaka solidarnosti prestali smo da držimo konferenciju u holu i evo nas ispred zgrade Narodne skupštine koja bi trebalo da bude dom svih građana, ali kao što vidite, očigledno je da nije dom baš svih građana, i da neki građani imaju sva moguća prava i mogućnost i da zakoni za njih ne važe, a za veliku većinu nas, ni elementarni zakoni i prava ne važe“, rekla je Rakić novinarima.

Ona je naglasila da smo u Pećincima „imali pokaznu vežbu kako izgleda život prosečnog čoveka u kriminalno-mafijaškoj državi kakva je Srbija“.

„Godinama govorimo kako nema vladavine zakona i pravde“, rekla je Rakić i dodala da to znači na primeru Pećinaca da odjednom ne važe zakoni ove države koji uređuju da kada jednom upišete dete u vrtić, to ste učinili do polaska u prvi razred i da vaše dete ima prioritet.

Ona navodi da su roditelji iz Pećinaca poštovali ugovor sa predškolskom ustanovom na neodređeno vreme, da njihova deca godinama idu u tu predškoslku ustanovu i da su se sada nezakonito našli na listi čekanja.

„Direktorka predškolske ustanove Anita Volčevski odlučila je da umesto da bude u službi dece, zakona i poštovanja procedura, da bude u službi izvesnog Milorada Pantića Lukija, lokalnog biznismena i finansijera SNS i čoveka od poverenja Aleksandra Vučića“, kaže Rakić.

Ona ističe da je u pitanju izutetno bogat čovek koji je enormno uvećao bogatstvo za vreme SNS-a, i da je on, osim što finansira rad SNS-a u obavezi i da bude sakupljač glasova za SNS jer, kako je rekla, Vučiću „trebaju takvi, maskimalno lokajni pojedinci“.

Rakić navodi i da Pantić zapošljava enorman broj građana opštine Pećinci i dodaje da je iz razgovora sa meštanima shvatila o enormnim pritiscima i uzurapciji lokalnih kabadahija. Pantić je, kako dodaje, jedan mali Vučić, a njih ima u svakoj opštini i regionu. „Iza svakog malog Vučića, stoji i jedan veliki Vučić, koji je inspirator svih zlodela, uzurpacije i kršenja ljudskih prava“, kaže Rakić.

Dodala je da se odluke u Srbiji odavno ne donose u institucija, već u nekim vanistitucionalnim centrima moći, kakav je slučaj i sa finansijerom SNS Lukijem. On je, dodaje, taj koga sluša direktorka PU Anita Volčevski i koja je „postupila krajnje neprofesionalno, sramotno, bedno, i jasno se svrstala u jednu od jurišnica SNS-a“.

Majka iz Pećinaca Jelena Mihajlović čije je dete ispisano iz vrtića izjavila je da je tu da predstavlja sve majke, i one koje se plaše i one koje su istupile da govore. „Neke majke su zastrašene, ja sma bila priterana uza zid, moram da se bojim za svoje dete“, rekla je Mihajlović.

Ona je ocenila da je najveća sramota koja je urađena jednoj instituciji to što su deca podeljena na decu demokrata i decu naprednjaka. „Moje dete obeleženo je u tom selu, i to se više ne sme raditi“, poručila je Mihajlović.

Rekla je i da je jedan lokalni moćan čovek u Pećincima postavio direktorku nad kojom ima moć i poručio da „naša deca ne mogu u vrtić“. „Da li je zaboravio da nismo u srednjem veku…Mislili su da će zataškati sve na lokalnom nivou, a nisu svesni da deca iza sebe izmaju najjaču instituciju u svetu, a to su njihove majke“, dodala je majka.