Poslanici o socijalnim kartama, ministarka kaže – pravednija raspodela sredstava

Vesti 09. feb 202112:25 > 12:41 1 komentar

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da u Srbiji nekoliko stotina hiljada gradjana koristi socijalnu pomoć po različitim osnovama i da postoji 25 različitih prava iz boračko-invalidske zaštite, a da će socijalne karte omogućiti pravedniju raspodelu.

„Budžetska sredstva koja država izdvaja su velika, za ovu godinu iznose 106 milijardi dinara, ali koliko god velika ta sredstva su ipak ograničena i rasporedjuju se na mnogo korisnika pa se mora voditi računa o prioritetima“, rekla je Kisić Tepavčević u Skupštini Srbije.

Ona je dodala da su zato potrebni podaci o socijalno ekonomskom statusu pojedinaca iz nekoliko izvora, a da će Zakon o socijalnim kartama, kako je istakla, „dati osnov za ukrštanja podataka“ kako bi se napravila centralizovana evidencija koja će pomoći u pravednijoj raspodeli sredstava.

Predstavljajući Predlog zakona o socijalnim kartama ona je objasnila da se za sada podaci unose u interne sisteme, da su baze podataka odvojene i ne može se pouzdano znati koja prava i usluge koristi jedna osoba.

Poslanici su danas počeli vanrednu sednicu na kojoj će pored zakona o socijalnoj karti, biti reči i o međunarodnim sporazumuma i autentičnom tumačenju pojedinih odredbi drugih zakona.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare