Poslanici o zabrani diskriminacije i rodnoj ravnopravnosti

Vesti 18. maj 202110:39 > 12:38 2 komentara
Skupstina grada, skupština, parlament, Skupština srbije
Shutterstock

Poslanici Skupštine Srbije započeli su sednicu na kojoj će, pored ostalog, razmatrati izmene i dopune Zakona o zabrani diskriminacije i Predlog zakona o rodnoj ravnopravnosti koje je podnela Vlada. Na početku sednice, poslanici su postavljali pitanja nadležnim institucijama o Kosovu, Radovanu Karadžiću, ekologiji i medijima.

Suština izmena i dopuna Zakona o zabrani diskriminacije, kako je ranije rečeno na sednici nadležnog odbora, odnosi se na razbijanje predrasuda koji se zasnivaju na rasi, boji kože, nacionalnoj pripadnosti, jeziku, verskom poreklu, polu, seksualnoj orijentaciji i invaliditetu.

Predlog zakona o rodnoj ravnopravnosti podrazumeva jednaka prava, odgovornosti i mogućnosti, ravnomerno učešće i uravnoteženu zastupljenost žena i muškaraca u svim oblastima društvenog života, jednake mogućnosti za ostvarivanje prava i sloboda, kao i ostvarivanje jednake koristi od rezultata rada, naveli su predlagači.

Poslanici će razmatrati i izmene i dopune Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, kojima se regulišu rokovi za obavezno polaganje završnog ispita u srednjim školama, a na dnevnom redu je i Predlog zakona o obnovi kulturno-istorijskog nasleđa i podsticanju razvoja Sremskih Karlovaca, koji je podnela Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine.

Izvor: RTS

Pred poslanicima će se naći i izmene Zakona o planiranju i izgradnji, i izmene i dopune Zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju, kao i Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

Biće reči i o izmenama i dopunama Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama i Predlogu zakona o metrou i gradskoj železnici.

Poslanici bi trebalo da potvrde sporazume o međunarodnom povremenom prevozu putnika autobusima, kao i listu kandidata za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, koju je podneo Odbor za kulturu i informisanje.

Kandidati za člana REM su Milorad Vukašinović i Goran Eror, novinari iz AP Vojvodine.

Poslanici pitali o medijima, Kosovu i Radovanu Karadžiću

Đorđe Milićević iz SPS pitao je Vladu Srbije da li će učiniti nešto kako bi se bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću omogućilo da doživotnu zatvorsku kaznu koju mu je odredio Haški tribunal, služi u Srbiji.

Milićević smatra da će Karadžić u zatvoru u Ujedinjenom Kraljevstvu biti ugrožen i da bi „ako se njemu nešto desi to moglo da dovede do destabilizacije u Bosni i Hercegovini“, ali i da bi trebalo poštovati Rezoluciju o minimalnim pravima osuđenih lica.

Milićević je rekao i da je poslednjih dana pojačan pritisak na Srbiju da prizna nezavosnost Kosova, pa je zatražio od Vlade Srbije da se obrati Ujedninjenim nacijma (UN) i traži poštovanje rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, koja je osnov za rešavanje problema Kosova i Metohije.

Samir Tandir iz Stranke pravde i pomirenja pitao je o sve češćoj pojavi crvene reke u Novom Pazaru i Prijepolju, što uznemirava građane, a niko nije preduzeo odgovornost.

Poslanici su pitali i o radu Agencije za sprečavanje korupcije kao i o lokalnim savetima za bezbednost.

U nastavku sednice, poslanici su prešli na utvrđivanje dnevnog reda, a predloženi su između ostalih i Zakon o zabrani diskriminacije i Predlog zakona o rodnoj ravnopravnosti.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare