Poslanici pitaju šta je Vučić potpisao u Tirani i po čijem ovlašćenju

Vesti 08. dec 202214:29 17 komentara
N1/ Screenshot

Poslanici Skupštine Srbije pitali su nadležne šta je predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisao u Tirani i po čijem ovlašćenju, kao i šta piše u francusko-nemačkom predlogu po pitanju Kosova i Metohije.

Poslanik Dveri Boško Obradović pitao je vladu i šefa diplomatije (Ivicu Dačića) da objave sadržaj novog francusko-nemačkog predloga o rešavanju statusa Kosova i Metohije, kao i da kažu šta je Srbija odgovorila na prvu verziju. Obradović je pitao i kada će biti zakazana skupštinska sednica o KiM, na kojoj bi Skupština zauzela jedinstven stav o strategiji očuvanja Kosova i Metohije u sastavu Srbije, kao i kada će poslanici raspravljati o rezoluciji o zabrani korišćenja jednostranih sankcija, koju su podneli Dveri, Zavetnici i koalicija Nada.

Dragana Miljanić iz Srpske stranke Zavetnici pitala je zašto se Srbija usaglasila sa Tiranskom deklaracijom, u kojoj se Ruska Federacija optužuje za „agresivni rat u Evropi“ i ko je ovlastio predsednika Srbije da to potpiše.

POVEZANE VESTI:

„Da li podrška toj deklaraciji nagoveštava nameru vlasti da u narednim mesecima uskladi spoljnu politiku sa EU i uvede sankcije Rusiji, iako se tome protivi 80 odsto građana Srbije“, pitala je poslanica.

I poslanik poslaničke grupe Ujedinjeni Pavle Grbović pitao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da li je i šta je potpisano u Tirani, odnosno da li se Srbija pridružila zajedničkoj deklaraciji o usklađivanju spoljne politike sa spoljnom politikom Evropske unije.

„Članstvo u EU je strateško opredeljenje Srbije i svaki korak koji tome doprinosi je korak u pozitivnom pravcu. Ukoliko je neko odlučio da od tog puta odustane bilo bi najpre politički pošteno da dođe u Skupštinu da o tome razmatramo i da se onda usvoji zvanična deklaracija i zvanična pozicija Srbije koja je suprotna toj koja je trenutno na snazi“, istakao je Grbović.

On je pitao premijerku Anu Brnabić kojim kriterijumima se vodila kada je za direktora Bezbednosno-informativne agencije predložila Aleksandra Vulina, kao i „kako su ministri glasali o tom predlogu“, s obzirom da je reč o čoveku čije političke izjave mogu u značajnoj meri da ugroze saradnju sa medjunarodnim i stranim informativnim agencijama i policijama. Poslanika je posebno zanimalo da li je imenovanje Vulina podržala ministarka Tanja Miščević, jer on promoviše ideju da treba odustati od puta u EU, ili Marko Blagojević koji je došao iz civilnog sektora, protiv kojeg se Vulin takođe često izjašnjava.

Poslanici su postavili još niz pitanja – o tome kada će biti usvojen zakon o hitnoj pomoći, kada će borcima sa Kosova i Metohije biti priznat ratni staž, kada će biti izabran zaštitinik građana, kopjem je istekao mandat.

Poslanici danas razmatraju amandmane na predlog budžeta za 2023. godinu. Glasanje o budžetu očekjuje se do kraja nedelje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare