Poslanici Skupštine Srbije u utorak o ministarstvima, nova vlada imaće 25 resora

Vesti 17. okt 202213:15 > 14:00 75 komentara
Skupština Srbije, eksterijer
N1

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić sazvao je za sutra u 12h sednicu parlamenta sa jednom tačkom dnevnog reda - Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima, koji je podnelo 148 narodnih poslanika.

Prema Predlogu izmenama i dopuna Zakona o ministarstvima, objavljenom na sajtu parlamenta, nova vlada imaće 25 resora:

Skupština Srbije

Prethodna Vlada imala je 21 ministarstvo i dva ministra bez portfelja.

Za razliku od prethodne Vlade, u novoj će resori trgovine, turizma, i telekomunikacija biti razdvojeni. Formiraju se Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine, kao i Ministarstvo informisanja i telekomunikacija. Informisanje je u prethodnoj vladi delilo resor s kulturom.

O turizmu će voditi brigu novoformirano Ministarstvo turizma i omladine. Stoga ćemo i umesto Ministarstva omladine i sporta, u budućoj Vladi imati ministarstvo koje će se baviti samo sportom.

Umesto Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Vlada će ubuduće imati odvojena ministarstva za prosvetu i za nauku, tehnloški razvoj i inovacije.

Biće formirano i novo Ministarstvo za javna ulaganja.

Mandatarka Ana Brnabić izjavila je jutros da će nova Vlada biti formirana do 1. novembra, i da ono sa čim će se suočiti „nismo videli od Drugog svetskog rata“ – energetsku krizu, početak trećeg svetskog rata „na proksi način“, inflaciju i borbu za hranu.

Kada je reč o budućim ministrima, rekla je da „moraju ljudi da budu hrabri, da se ne plaše pritisaka i da imaju u vidu da smo mi tu da radimo u interesu naše zemlje, a ne da se dodvoravamo jednima ili drugima“.

Funkcioner SNS-a Miloš Vučević izjavio je ranije danas da će sednice Predsedništva i Glavnog odbora Srpske napredne stranke biti održane tokom ove ili početkom sledeće nedelje, i da će se na stranačkim organima doneti odluka o koaliciji i kadrovskim rešenjima u Vladi.

„Verujem da će mandatarka Ana Brnabić zajedno sa predsednikom Srbije i SNS izaći pred medije odmah posle sednice Glavnog odobora i Predsedništva i objaviti Predlog zakona o ministarstvima i sastav Vlade“, rekao je Vučević i ponovio da će Vlada biti formirana „za dve nedelje, odnosno u zakonskom roku“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare