Poslanici SNS prozivali poverenika zbog Danila Vučića

Vesti 29. dec 202114:537 komentara
poverenik, Milan Marinović
Izvor: N1

Tokom podnošenja izveštaja narodnim poslanicima, povereniku za inormacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti narodni poslanici Srpske napredne stranke zamerili su što je njegova služba kontrolisala vinariju u kojoj radi Danilo Vučić.

Pročitajte još:

Poverenik Milan Marinović odgovorio je da ne postoji „slučaj poverenik“ i da u toj kontroli nije bilo politike, ali mu je poslanik Vladimir Marinković uzvratio pitanjem koliko je ukupno vinarija kontrolisano i kako je „baš našao da kontroliše tu vinariju“, te optužio instituciju da se bavi borbom protiv Aleksandra Vučića.

Marinović više nije odgovarao, a prethodno je podneo izveštaj u kojem kaže da prava koja štiti nisu bila suspendovana za vreme pandemije kovida, da je primio 5.201 predmet i 3.286 žalbi.

Direktor Agencije za sprečavanje korupcije Dragan Sikimić izjavio je danas da je rad tog tela za 2020. godinu obeležila epidemija kovida 19, i da su „epidemiološki izazovi bez presedana“ još više otežali doslednu primenu mehanizama za sprečavanje korupcije.

Sikimić se osvrnuo na izbore iz 2020. i rekao da je Agencija kontrolisala 67 izveštaja o troškovima izborne kampanje i da je pokrenuto 55 postupaka zbog sumnje u povredu zakona o finansiranju.

„Zbog povrede Zakona o finansiranju političkih aktivnosti Agencija je podnela ukupno 255 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka. Na osnovu pravosnažnih presuda doneto je devet rešenja o gubitku prava na dobijanje sredstava iz javnih izvora“, rekao je Sikimić, ali nije naveo o kome je reč.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je predstavljajući izveštaj o radu da se tokom 2020. godine njoj obratilo oko tri hiljade gradjana, uglavnom sa molbom za ostvarivanje prava usled epidemijske krize.

Poslanici će posle podne razmatrati amandmane na zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom, a glasanje je planirano za 17.30 čime će ovogodišnje redovno jesenje zasedanje biti završeno.

Komentari

Vaš komentar